solone strzały czosnkowe na zimę

przysmak witaminowy o pikantnym, pikantnym smaku! Solone strzały czosnkowe na zimę to niebanalna marynata, którą możesz zaskoczyć i rozpieszczać swoich bliskich. Jako przekąska solone pędy czosnku nie mają sobie równych! Proste produkty i niesamowity wynik!
AselekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 82 % 9 g
35 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 d

posortuj strzały czosnku z uszkodzonych i suchych kawałków, Usuń wierzchołki pędów z nasionami i zbyt twardymi obszarami. Opuść strzałki do miski z czystą wodą i dobrze je spłucz ziemia i kurz. Następnie wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.

przygotujemy strzały w dwóch seriach. W pierwszym będziemy musieli użyć tylko połowy określonych składników do solanki. Drugie wejście nastąpi za około 10 dni.

oto, co należy zrobić...

pociąć strzałki na pręty o długości około 10 cm, wlać czystą wodę do rondla, zagotować. W małych partiach zanurz posiekane strzały czosnku we wrzącej wodzie i blanszuj je przez 1-2 minuty. Następnie zanurz blanszowane pędy w zimnej wodzie i ponownie wrzuć do durszlaka.

przygotuj solankę do strzelanek czosnkowych. Wlej czystą wodę do rondla, włóż sól i zagotuj. Gotuj przez 5 minut i zdejmij z ognia. Wlej ocet stołowy do solanki i dobrze wymieszaj. Ostudzić solankę.

włóż blanszowane strzały czosnku do dużej miski i zalej schłodzoną solanką, aby pokryła całą masę zielonych pędów czosnku. Połóż czysty bawełniany ręcznik na wierzchu i umieść ucisk.

umieść miskę ze strzałkami czosnku w ciepłym miejscu bez bezpośredniego światła słonecznego na 4-5 dni. Po określonym czasie rozpocznie się uwalnianie dwutlenku węgla. Pozostaw sałatkę do fermentacji przez kolejne 4-5 dni. Upewnij się, że wszystkie strzały czosnku są pokryte solanką.

po zakończeniu procesu fermentacji (posmakuj strzałek czosnkowych 4-5 dni po rozpoczęciu procesu), możesz zwinąć strzały solone na zimę.

przygotuj słoiki do marynowania. Umyj je, wypłucz pasteryzuj, trzymając nad parą lub w piekarniku. Zagotuj pokrywki.

przygotuj świeżą solankę do strzelanek czosnkowych według tego samego przepisu, co powyżej. Odcedź starą solankę i przenieś solone strzały do pasteryzowanych słoików. Wlej strzały świeżą solanką i zwiń słoiki.

pasteryzuj słoiki razem z piklami w garnku z wodą przez 5-10 minut. Następnie umieść słoiki na dużej desce szyjką do góry i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Po odłożeniu słoików z solonymi strzałkami czosnkowymi do ciemnego, chłodnego miejsca do przechowywania przez całą zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Woda - 0   kcal/100g
  • Strzały czosnku - 110   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy