skład / składniki
metoda gotowania
posortuj strzały czosnku z uszkodzonych i suchych kawałków, Usuń wierzchołki pędów z nasionami i zbyt twardymi obszarami. Opuść strzałki do miski z czystą wodą i dobrze je spłucz ziemia i kurz. Następnie wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.
przygotujemy strzały w dwóch seriach. W pierwszym będziemy musieli użyć tylko połowy określonych składników do solanki. Drugie wejście nastąpi za około 10 dni.
oto, co należy zrobić...
pociąć strzałki na pręty o długości około 10 cm, wlać czystą wodę do rondla, zagotować. W małych partiach zanurz posiekane strzały czosnku we wrzącej wodzie i blanszuj je przez 1-2 minuty. Następnie zanurz blanszowane pędy w zimnej wodzie i ponownie wrzuć do durszlaka.
przygotuj solankę do strzelanek czosnkowych. Wlej czystą wodę do rondla, włóż sól i zagotuj. Gotuj przez 5 minut i zdejmij z ognia. Wlej ocet stołowy do solanki i dobrze wymieszaj. Ostudzić solankę.
włóż blanszowane strzały czosnku do dużej miski i zalej schłodzoną solanką, aby pokryła całą masę zielonych pędów czosnku. Połóż czysty bawełniany ręcznik na wierzchu i umieść ucisk.
umieść miskę ze strzałkami czosnku w ciepłym miejscu bez bezpośredniego światła słonecznego na 4-5 dni. Po określonym czasie rozpocznie się uwalnianie dwutlenku węgla. Pozostaw sałatkę do fermentacji przez kolejne 4-5 dni. Upewnij się, że wszystkie strzały czosnku są pokryte solanką.
po zakończeniu procesu fermentacji (posmakuj strzałek czosnkowych 4-5 dni po rozpoczęciu procesu), możesz zwinąć strzały solone na zimę.
przygotuj słoiki do marynowania. Umyj je, wypłucz pasteryzuj, trzymając nad parą lub w piekarniku. Zagotuj pokrywki.
przygotuj świeżą solankę do strzelanek czosnkowych według tego samego przepisu, co powyżej. Odcedź starą solankę i przenieś solone strzały do pasteryzowanych słoików. Wlej strzały świeżą solanką i zwiń słoiki.
pasteryzuj słoiki razem z piklami w garnku z wodą przez 5-10 minut. Następnie umieść słoiki na dużej desce szyjką do góry i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Po odłożeniu słoików z solonymi strzałkami czosnkowymi do ciemnego, chłodnego miejsca do przechowywania przez całą zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Woda - 0 kcal/100g
- Strzały czosnku - 110 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g