pikantny sos do mięsa z czerwonym winem
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowuję niezbędne produkty do przygotowania sosu owocowego.
Krok 2:
Gruszka została umyta, obrana i pokrojona w kostkę.
Krok 3:
Posiekaj gruszkę z wiśniami w blenderze.
Krok 4:
Oto, co otrzymujemy.
Krok 5:
Do kadzi wsypuję cukier, wlewam wino, ocet,
Krok 6:
Musztarda, ziarna gorczycy i szczypta soli, podpalam i doprowadzam do wrzenia.
Krok 7:
We wrzącej cieczy wprowadzam kawałki gruszki i wiśni, gotuję i gotuję przez 5 do 10 minut.
Krok 8:
Gorący sos przenosi się do umytych suchych słoików lub pojemników do przechowywania, pozostawia do ostygnięcia do temperatury pokojowej, a następnie wkłada do lodówki do przechowywania.
owocowy sos musztardowy do mięsa na bazie owoców to dość ekstrawagancki pomysł.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Musztarda w proszku - 378 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g