pikantny sos do mięsa z czerwonym winem

owocowy sos musztardowy doskonale podkreśla smak mięsa. Smak sosu okazuje się złożony i objawia się stopniowo: najpierw poczujesz słodycz owoców, potem kwaśno-słony smak, a potem pojawi się lekka ostrość ziaren gorczycy.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 86 % 25 g
102 kcal
IG: 64 / 0 / 36

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowuję niezbędne produkty do przygotowania sosu owocowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gruszka została umyta, obrana i pokrojona w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj gruszkę z wiśniami w blenderze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oto, co otrzymujemy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do kadzi wsypuję cukier, wlewam wino, ocet,

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Musztarda, ziarna gorczycy i szczypta soli, podpalam i doprowadzam do wrzenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    We wrzącej cieczy wprowadzam kawałki gruszki i wiśni, gotuję i gotuję przez 5 do 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gorący sos przenosi się do umytych suchych słoików lub pojemników do przechowywania, pozostawia do ostygnięcia do temperatury pokojowej, a następnie wkłada do lodówki do przechowywania.

owocowy sos musztardowy do mięsa na bazie owoców to dość ekstrawagancki pomysł.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Musztarda w proszku - 378   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy