lecho z marchewką papryką pomidory
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki. Gotuję na dwie porcje. W przypadku większej liczby porcji ilość produktów należy proporcjonalnie zwiększyć.
Krok 2:
Obierz cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę w półpierścienie. Pokrój marchewki w duże paski.
Krok 3:
Umyj paprykę, odetnij łodygę, obierz nasiona i posiekaj. Umyj pomidory, usuń łodygę i posiekaj.
Krok 4:
W rondlu z grubym dnem podgrzej olej roślinny i dodaj posiekaną cebulę. Gdy stanie się przezroczysty, dodaj marchewki. Smaż wszystko razem przez pięć minut.
Krok 5:
Po pięciu minutach dodaj posiekaną paprykę i pomidory do cebuli i marchwi. Sól i pieprz do smaku. Wszystko razem powinno gotować się przez około 15-20 minut.
Krok 6:
Gotowe lecho podawać na ciepło lub na zimno. Na tym etapie możesz skręcić w słoiki na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g