lecho z marchewką papryką pomidory

Jasna przekąska z marchewką, pomidorami i papryką. Lecho z marchewką z kuchni węgierskiej doda urozmaicenia i koloru codziennemu menu. Przygotowanie jest szybkie i proste. Nutę smakową i ostrość można zmieniać, dodając różne przyprawy. Możesz podawać w połączeniu ziemniaków, makaronu lub ryżu.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 45 % 5 g
węglowodany 45 % 5 g
72 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki. Gotuję na dwie porcje. W przypadku większej liczby porcji ilość produktów należy proporcjonalnie zwiększyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę w półpierścienie. Pokrój marchewki w duże paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj paprykę, odetnij łodygę, obierz nasiona i posiekaj. Umyj pomidory, usuń łodygę i posiekaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W rondlu z grubym dnem podgrzej olej roślinny i dodaj posiekaną cebulę. Gdy stanie się przezroczysty, dodaj marchewki. Smaż wszystko razem przez pięć minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po pięciu minutach dodaj posiekaną paprykę i pomidory do cebuli i marchwi. Sól i pieprz do smaku. Wszystko razem powinno gotować się przez około 15-20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe lecho podawać na ciepło lub na zimno. Na tym etapie możesz skręcić w słoiki na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy