Rolada z golonki wieprzowej w folii

Przygotuj popularne danie kuchni europejskiej dla rodziny! Rolada z golonki wieprzowej w folii nie jest trudna do ugotowania, chociaż będziesz musiał podjąć pewne wysiłki. Ale w rezultacie czeka na nagrodę, ponieważ taka bułka jest prawdziwym kulinarnym arcydziełem. Jednocześnie Rolada z golonki na gorąco może być daniem głównym. W takim przypadku można go podawać z dowolnym dodatkiem. Idealną opcją byłyby warzywa, ziemniaki, zboża. Jeśli bułka zostanie schłodzona, otrzymasz wspaniałą przekąskę mięsną. Ponadto możesz użyć bułki jako składnika kanapek zamiast kiełbasy sklepowej. I zdrowsze i smaczniejsze!
Tilda MontmartreAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 8 g
tłuszcze 50 % 9 g
węglowodany 6 % 1 g
110 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

1. Najpierw przygotuj bulion warzywny:

- umyj cebulę (nie musisz jej obierać), a następnie pokrój cebule na połówki,

- myjemy marchewki, obieramy je, kroimy na połówki wzdłużnie,

- wlej wodę do dużego rondla, dodaj do niego ziele angielskie i lavrushkę, wlej sól, spróbuj i dodaj sól, jeśli to konieczne,

- przygotowaną cebulę i marchewkę wkładamy również do rondla i stawiamy na dużym ogniu, doprowadzamy zawartość do wrzenia, po czym nieco zmniejszamy ciepło i gotujemy bulion przez pół godziny.

2. Podczas gotowania bulionu zajmiemy się golonką:

- dokładnie umyj golonkę, dokładnie zeskrob skórę nożem, a następnie wytnij kość (jeśli jest),

- następnie kładziemy golonkę na powierzchni roboczej pokrytej folią spożywczą, skórą do dołu, a cięcie do góry i uderzamy mięso młotkiem (bez fanatyzmu, lekko),

- posyp golonkę solą i czarnym pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym), posyp również przyprawami według własnego gustu,

- umyj paprykę, pokrój łodygę, obierz nasiona, pokrój na duże kawałki i połóż je na mięsie,

- równomiernie rozprowadzamy mielonego kurczaka na powierzchni golonki rozłożonej w warstwie i układamy na niej serca z kurczaka,

- zwijamy golonkę w rolkę za pomocą folii spożywczej, staramy się, aby była jak najgęstsza,

- zawiąż rolkę sznurkiem, aby się nie rozwiązała.

3. Kolejny etap gotowania:

- z gotowego gorącego bulionu usuwamy marchewkę i cebulę, a także lawrushkę i ziele angielskie, nie usuwamy patelni z ognia,

- do wrzącego bulionu wkładamy bułkę, ponownie doprowadzamy do wrzenia,

- przykrywamy patelnię pokrywką (lekko ją otwieramy), gotujemy Bułkę przez godzinę, ustawiamy ogień na średni,

- za pomocą noża wykonujemy nacięcia w folii, po ugotowaniu bułki przez kolejne 2 godziny i 30 minut.

w tym procesie kilkakrotnie obracamy rolkę i upewniamy się, że jest całkowicie pokryta bulionem. Oznacza to, że w razie potrzeby wlej wodę.

gdy minie czas, wyjmij gotową bułkę z bulionu i pozwól jej ostygnąć. Następnie usuń Sznurek i folię. Bułkę można podawać do stołu lub schłodzić i przechowywać w lodówce, używając do kanapek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Serce z kurczaka - 159   kcal / 100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g
  • Golonka wieprzowa - 294   kcal/100g

Podobne przepisy