skład / składniki
metoda gotowania
1. Najpierw przygotuj bulion warzywny:
- umyj cebulę (nie musisz jej obierać), a następnie pokrój cebule na połówki,
- myjemy marchewki, obieramy je, kroimy na połówki wzdłużnie,
- wlej wodę do dużego rondla, dodaj do niego ziele angielskie i lavrushkę, wlej sól, spróbuj i dodaj sól, jeśli to konieczne,
- przygotowaną cebulę i marchewkę wkładamy również do rondla i stawiamy na dużym ogniu, doprowadzamy zawartość do wrzenia, po czym nieco zmniejszamy ciepło i gotujemy bulion przez pół godziny.
2. Podczas gotowania bulionu zajmiemy się golonką:
- dokładnie umyj golonkę, dokładnie zeskrob skórę nożem, a następnie wytnij kość (jeśli jest),
- następnie kładziemy golonkę na powierzchni roboczej pokrytej folią spożywczą, skórą do dołu, a cięcie do góry i uderzamy mięso młotkiem (bez fanatyzmu, lekko),
- posyp golonkę solą i czarnym pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym), posyp również przyprawami według własnego gustu,
- umyj paprykę, pokrój łodygę, obierz nasiona, pokrój na duże kawałki i połóż je na mięsie,
- równomiernie rozprowadzamy mielonego kurczaka na powierzchni golonki rozłożonej w warstwie i układamy na niej serca z kurczaka,
- zwijamy golonkę w rolkę za pomocą folii spożywczej, staramy się, aby była jak najgęstsza,
- zawiąż rolkę sznurkiem, aby się nie rozwiązała.
3. Kolejny etap gotowania:
- z gotowego gorącego bulionu usuwamy marchewkę i cebulę, a także lawrushkę i ziele angielskie, nie usuwamy patelni z ognia,
- do wrzącego bulionu wkładamy bułkę, ponownie doprowadzamy do wrzenia,
- przykrywamy patelnię pokrywką (lekko ją otwieramy), gotujemy Bułkę przez godzinę, ustawiamy ogień na średni,
- za pomocą noża wykonujemy nacięcia w folii, po ugotowaniu bułki przez kolejne 2 godziny i 30 minut.
w tym procesie kilkakrotnie obracamy rolkę i upewniamy się, że jest całkowicie pokryta bulionem. Oznacza to, że w razie potrzeby wlej wodę.
gdy minie czas, wyjmij gotową bułkę z bulionu i pozwól jej ostygnąć. Następnie usuń Sznurek i folię. Bułkę można podawać do stołu lub schłodzić i przechowywać w lodówce, używając do kanapek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Serce z kurczaka - 159 kcal / 100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g
- Golonka wieprzowa - 294 kcal/100g