Rolada z golonki z marchewką

tradycyjne niemieckie danie. Gotowanie nie jest trudne! Bardzo smaczne! Rolada z golonki z marchewką to apetyczne i bardzo satysfakcjonujące danie pochodzące z kuchni niemieckiej. Danie można nazwać uniwersalnym. Na gorąco podaje się go z dodatkiem ziemniaków, gotowanych lub pieczonych warzyw, duszonej kapusty. Idealnie nadaje się do zbóż lub makaronu. Po schłodzeniu pokrojona bułka stanie się piękną i smaczną przekąską godną świątecznej uczty.
SerofimaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 8 g
tłuszcze 50 % 9 g
węglowodany 6 % 1 g
115 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 45 min

gotowanie tego pysznego dania nie jest trudne i zaczniemy od gotowania bulionu i przygotowania golonki.

więc umieść duży garnek z określoną ilością wody na średnim ogniu. Patelnia powinna być tak duża, aby zmieściła się w niej golonka, całkowicie zalana wodą. Umyj żarówki bezpośrednio bez obierania, a następnie pokrój je na dwie części. Połówki cebul wkładamy do rondla. Myjemy i obieramy marchewki, kroimy na kilka kawałków i wysyłamy do cebuli.

teraz sól bulionu, dodaj liście laurowe i groszek ziela angielskiego. Doprowadź bulion do wrzenia, przykryj garnek pokrywką i gotuj wszystko razem przez 35-40 minut.

podczas gotowania bulionu umyj i zeskrob golonkę. Przecinamy go wzdłuż i za pomocą noża ostrożnie wycinamy kość. Kładziemy golonkę nacięciem do góry na desce do krojenia, staramy się ją rozłożyć, w razie potrzeby przycinamy mięso. Ubij mięso lekko młotkiem, posyp solą i czarnym pieprzem.

umyj i obierz marchewki do nadzienia, a następnie pokrój je w cienkie paski. Możesz użyć specjalnej tarki do koreańskiej marchwi. Przygotowane marchewki rozprowadzamy równomiernie na powierzchni pobitej golonki.

umyj pierś z kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w cienkie plasterki. Kładziemy je na marchewce. Posyp kurczaka odrobiną soli i pieprzu. Teraz zwijamy golonkę w rolkę, staramy się, aby była mocniejsza. Zawiąż zwiniętą golonkę nitką kulinarną wzdłuż i wszerz. Jeśli nadzienie ma tendencję do wychodzenia, napełnij je z powrotem.

rosół jest ugotowany - wyciągamy z niego cebulę, marchewkę i przyprawy, które można wyrzucić. Zanurz naszą bułkę w gorącym bulionie, a następnie ponownie zagotuj bulion. Na średnim ogniu gotujemy rolkę przez 3 godziny, rondel powinien być częściowo zamknięty pokrywką. Bulion powinien całkowicie zamknąć rolkę podczas całego gotowania, więc w razie potrzeby dodaj wrzącą wodę. Ponadto obracamy rolkę co pół godziny. Jest to konieczne do bardziej równomiernego gotowania mięsa.

wyjmij gotową bułkę z bulionu i pozwól jej ostygnąć. Po usunięciu nici. Roladę podajemy natychmiast lub przechowujemy w lodówce. Jest dobry zarówno na ciepło, jak i na zimno.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Golonka wieprzowa - 294   kcal/100g

Podobne przepisy