Szkic Sałatki

Prosta, ale bardzo smaczna sałatka w puszkach!
Olga_LunguAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 56 % 19 g
węglowodany 15 % 5 g
231 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na osobnych miseczkach natrzyj jeden średni gotowany ziemniak. Również na grubej tarce zmielimy 1 gotowaną marchewkę, 50 gramów twardego sera i 2 gotowane jajka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel kości jednym słoikiem makreli i dobrze ugniataj widelcem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj trochę koperku, każdy według własnych upodobań.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż formę o średnicy 12x12 centymetrów na talerzu i rozłóż warstwę ziemniaków. Posmaruj majonezem na wierzchu i posmaruj sałatkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż marchewkę. Nie układamy wszystkich marchewek, zostawiamy trochę na kolejnej warstwie. Posmaruj majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż przygotowaną makrelę w następnej warstwie, dobrze posmaruj majonezem. Posyp posiekanym koperkiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż starty ser na wierzchu, używam rosyjskiego a także posmaruj majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż pozostałe marchewki, rozłóż na foremce i posmaruj majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ostatnią warstwą używamy 2 startych jajek. Rozłóż na sałatce i równomiernie rozprowadź na całej formie. Wysyłamy do lodówki na 20 minut, aby sałatka była trochę namoczona.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmujemy z formy i dekorujemy do woli, ozdobiłem piórami zielonej cebuli i ziarnami granatu. Smacznego i Szczęśliwego Nowego Roku!!!

dzisiaj przygotujemy bardzo smaczną, piękną sałatkę, "szkic". przygotuj tę sałatkę rybną w Sylwestra, a ozdobi każdą uroczystość!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal / 100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal / 100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal / 100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal / 100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal / 100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Makrela konserwowa - 317   kcal/100g

Podobne przepisy