skład / składniki
metoda gotowania
więc przygotujmy produkty...
najpierw ugotujmy jajko kurze. Musisz wybrać duży i ugotować go na twardo, dla którego wkładamy jajko do rondla i napełniamy wodą, aby było całkowicie pokryte. Stawiamy na dużym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ciepło do umiarkowanego i gotujemy jajko przez 10 minut. Po umieszczeniu rondla z jajkiem pod zimną wodą na kilka minut. Obierz jajko, pokrój na połówki i pozwól mu całkowicie ostygnąć.
w tym czasie myjemy pietruszkę, a do sosu należy wybrać gałązki z delikatnymi łodygami i liśćmi. Następnie natkę pietruszki suszymy ręcznikami papierowymi, a następnie kładziemy na powierzchni roboczej i drobno siekamy warzywa ostrym nożem. Solone kapary moczymy w zimnej wodzie przez 10 minut. Ma to na celu usunięcie nadmiaru soli. Po kaparach również drobno posiekaj. Obierz czosnek z łuski i pokrój każdy ząbek na kilka części.
przenosimy posiekaną natkę pietruszki i kapary do miski blendera, tam też wysyłamy czosnek. Układamy również sardele, połówki jajka (każdą połowę można pokroić na kilka kawałków). Wlej sok z cytryny do miski. Koniecznie świeżo wyciśnięty! Teraz zmiel wszystko razem za pomocą blendera, aż będzie kremowe. Jeśli część składników pozostanie na ścianach, zeskrob. Konieczne jest, aby masa była mniej lub bardziej jednorodna.
wlej oliwę z oliwek do miski z przyszłym sosem, ubij trochę i pozostaw sos na 5 minut. Po dodaniu soli wymieszaj. Pamiętaj, aby spróbować i w razie potrzeby doprawić.
sos jest gotowy i można go podać bezpośrednio na stół, przenosząc go do pięknej miski. Lub możesz przenieść go do hermetycznego pojemnika, wyjmując go na stół w częściach. Taki sos jest przechowywany w lodówce przez 5 dni.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g