Zupa krem serowy z grzybami

wykwintna kremowa uczta dla prawdziwych smakoszy! Zupa z kremem serowym z grzybami to danie nawiązujące do kuchni europejskiej. Ten przepis sugeruje przygotowanie tej cudownej zupy z grzybów leśnych. Prawie każdy się nada-i wiosenne smardze, letnie kurki i jesienne grzyby miodowe. Podborezovki i borowiki również będą świetną opcją, a zupa z borowików będzie szczególnie aromatyczna i bogata w smak. Sherry, ser, śmietana i pachnące zioła podkreślą smak zupy i zapewnią prawdziwą rozkosz wszystkim smakoszom.
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 4 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 25 % 3 g
75 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

pierwsza sprawa-przygotowanie produktów:

- suszone grzyby wkładamy do odpowiedniej wielkości miski i napełniamy gorącą wodą na pół godziny,

- obierz cebulę i czosnek, po czym posiekaj cebulę i posiekaj czosnek tarką,

- pieczarki przecieramy ręcznikiem papierowym, następnie kroimy na pół i każdą połówkę kroimy w cienkie plasterki,

- myjemy i suszymy liście laurowe,

- myjemy świeżą pietruszkę, suszymy i drobno siekamy ostrym nożem,

- trzy parmezan na tarce, przenieś do osobnej miski,

- gdy minie pół godziny, wrzucamy suszone grzyby na drobne sito, czekamy, aż płyn spłynie, wyciskamy grzyby, zbieramy płyn grzybowy (w przyszłości będziemy potrzebować łącznie 250 ml) i kroimy same grzyby na kawałki.

teraz przechodzimy bezpośrednio do przygotowania naszej pysznej zupy:

- na małym ogniu stawiamy patelnię z grubym dnem, wkładamy do niej połowę masła, topimy,

- w rozgrzanym oleju wkładamy posiekaną cebulę, smażymy, mieszając przez 7-8 minut do miękkości, po czym dodajemy czosnek, mieszamy i smażymy wszystko razem przez 1 minutę,

- zwiększamy ciepło do średniego i wkładamy świeże grzyby do rondla, mieszamy i gotujemy przez 2-3 minuty,

- dodaj odtworzone suszone grzyby, ponownie wymieszaj, zmniejsz ciepło do minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj mieszaninę przez 10 minut. Od czasu do czasu nie zapomnij wszystko wymieszać,

- wlej Sherry, zwiększ ciepło do średniego, nie przykrywaj patelni pokrywką,

- dodaj pozostałe masło, wymieszaj i poczekaj, aż się rozpuści, a następnie wlej mąkę, jeszcze raz dobrze wymieszaj, aby grzyby były całkowicie pokryte mieszanką mąki. Gotuj wszystko razem przez 2-3 minuty,

- dodaj wodę grzybową do garnka, zarezerwowaną na później, dobrze wymieszaj, aby nie pozostały grudki mąki, następnie wlej bulion, wlej zioła prowansalskie, tymianek, lavrushkę, sól,

- ponownie zmniejszamy ciepło do minimum, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy zupę przez 20 minut (w tym czasie ubijamy śmietanę),

- gdy minie czas, Usuń lavrushkę z zupy, a następnie wlej gęstą bitą śmietanę do rondla, wlej czarny mielony pieprz (idealnie-świeżo zmielony), spróbuj zupy na soli i dodaj w razie potrzeby,

- zdejmij patelnię z ognia i wlej starty ser do zupy, wymieszaj i rozłóż zupę na porcjach, aż ostygnie.

pozostaje posypać zupę posiekaną natką pietruszki i podać ją do stołu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Sherry - 163   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 286   kcal/100g
  • Kurki suszone - 261   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 231   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 315   kcal/100g
  • Shiitake suszone - 331   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy