skład / składniki
metoda gotowania
pierwsza sprawa-przygotowanie produktów:
- suszone grzyby wkładamy do odpowiedniej wielkości miski i napełniamy gorącą wodą na pół godziny,
- obierz cebulę i czosnek, po czym posiekaj cebulę i posiekaj czosnek tarką,
- pieczarki przecieramy ręcznikiem papierowym, następnie kroimy na pół i każdą połówkę kroimy w cienkie plasterki,
- myjemy i suszymy liście laurowe,
- myjemy świeżą pietruszkę, suszymy i drobno siekamy ostrym nożem,
- trzy parmezan na tarce, przenieś do osobnej miski,
- gdy minie pół godziny, wrzucamy suszone grzyby na drobne sito, czekamy, aż płyn spłynie, wyciskamy grzyby, zbieramy płyn grzybowy (w przyszłości będziemy potrzebować łącznie 250 ml) i kroimy same grzyby na kawałki.
teraz przechodzimy bezpośrednio do przygotowania naszej pysznej zupy:
- na małym ogniu stawiamy patelnię z grubym dnem, wkładamy do niej połowę masła, topimy,
- w rozgrzanym oleju wkładamy posiekaną cebulę, smażymy, mieszając przez 7-8 minut do miękkości, po czym dodajemy czosnek, mieszamy i smażymy wszystko razem przez 1 minutę,
- zwiększamy ciepło do średniego i wkładamy świeże grzyby do rondla, mieszamy i gotujemy przez 2-3 minuty,
- dodaj odtworzone suszone grzyby, ponownie wymieszaj, zmniejsz ciepło do minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj mieszaninę przez 10 minut. Od czasu do czasu nie zapomnij wszystko wymieszać,
- wlej Sherry, zwiększ ciepło do średniego, nie przykrywaj patelni pokrywką,
- dodaj pozostałe masło, wymieszaj i poczekaj, aż się rozpuści, a następnie wlej mąkę, jeszcze raz dobrze wymieszaj, aby grzyby były całkowicie pokryte mieszanką mąki. Gotuj wszystko razem przez 2-3 minuty,
- dodaj wodę grzybową do garnka, zarezerwowaną na później, dobrze wymieszaj, aby nie pozostały grudki mąki, następnie wlej bulion, wlej zioła prowansalskie, tymianek, lavrushkę, sól,
- ponownie zmniejszamy ciepło do minimum, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy zupę przez 20 minut (w tym czasie ubijamy śmietanę),
- gdy minie czas, Usuń lavrushkę z zupy, a następnie wlej gęstą bitą śmietanę do rondla, wlej czarny mielony pieprz (idealnie-świeżo zmielony), spróbuj zupy na soli i dodaj w razie potrzeby,
- zdejmij patelnię z ognia i wlej starty ser do zupy, wymieszaj i rozłóż zupę na porcjach, aż ostygnie.
pozostaje posypać zupę posiekaną natką pietruszki i podać ją do stołu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Sherry - 163 kcal/100g
- Borowiki suszone - 286 kcal/100g
- Kurki suszone - 261 kcal/100g
- Borowiki suszone - 231 kcal/100g
- Borowiki suszone - 315 kcal/100g
- Shiitake suszone - 331 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g