gruszki w syropie limonkowym z sosem czekoladowo-śmietanowym
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Gruszki umyć, osuszyć i obrać.
2. W rondelku zagotuj 1 litr wody, dodaj cukier i cukier waniliowy, gotuj przez 5 minut.
3. Zanurz gruszki w powstałym syropie, wlej sok z limonki i gotuj na małym ogniu, aż gruszki będą miękkie. Następnie przenieś gruszki na sito.
4. Sos. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Wlej śmietanę i mieszaj, aż będzie gładka. Następnie zdejmij z ognia.
5. Ułóż gruszki na talerzach, polej sosem i udekoruj skórką z limonki i listkami mięty.
6. Podawać z gałką lodów waniliowych lub czekoladowych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g