gruszki w syropie limonkowym z sosem czekoladowo-śmietanowym

ciekawy deser z gruszek gotowanych w syropie limonkowym. Przepis na ten deser znalazł dawno temu na łamach magazynu Lisa. Smacznego (szkoda, że teraz przestał być produkowany - były bardzo ciekawe i proste przepisy). Najważniejsze jest, aby wybrać niezbyt twarde gruszki, ale też niezbyt miękkie. Odmiana może szybko się zagotować, więc jeśli zdecydujesz się na nie, lepiej wziąć twardsze owoce.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 22 % 8 g
węglowodany 73 % 27 g
199 kcal
IG: 19 / 0 / 81

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Gruszki umyć, osuszyć i obrać.

2. W rondelku zagotuj 1 litr wody, dodaj cukier i cukier waniliowy, gotuj przez 5 minut.

3. Zanurz gruszki w powstałym syropie, wlej sok z limonki i gotuj na małym ogniu, aż gruszki będą miękkie. Następnie przenieś gruszki na sito.

4. Sos. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Wlej śmietanę i mieszaj, aż będzie gładka. Następnie zdejmij z ognia.

5. Ułóż gruszki na talerzach, polej sosem i udekoruj skórką z limonki i listkami mięty.

6. Podawać z gałką lodów waniliowych lub czekoladowych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy