zupa z różowego łososia ze śmietaną

najdelikatniejszy smak tej zupy rybnej z pewnością Cię podbije! Zupa z różowego łososia ze śmietaną to tradycyjne danie kuchni karelskiej, częściowo zapożyczone od Finów i Bałtów. Po wypróbowaniu pewnego dnia talerza tej obfitej, bogatej zupy rybnej z pewnością będziesz chciał ją ugotować sam. Zwłaszcza, że przestrzeganie tego przepisu wcale nie jest trudne.
innaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 3 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 33 % 3 g
55 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w średnią kostkę. Do dużego rondla przenieś pokrojone ziemniaki, zalej czystą wodą i podpal. Na średnim ogniu zagotuj wodę i gotuj ziemniaki do połowy ugotowane przez 10 minut.

2. Pokrój filet z różowego łososia. Aby to zrobić, połóż filet rybny na dużej desce rybnej i oddziel kręgosłup ryby, trzymając go ręcznikiem papierowym, aby nie zranić rąk o ostre krawędzie. Wytnij kości żebrowe ostrym nożem i spróbuj usunąć wszystkie małe kości z fileta pęsetą. Następnie pokrój filet rybny na małe kawałki, mniej więcej równe wielkości pokrojonych ziemniaków.

3. Cebulę obrać i umyć, a następnie osuszyć. Pokrój go w drobną kostkę. Na patelni rozpuść mały kawałek masła i włóż posiekaną cebulę. Przez około 5 minut smaż cebulę na średnim ogniu, aż będzie miękka i półprzezroczysta.

4. Gdy ziemniaki będą prawie gotowe, dodaj do nich smażoną cebulę i filet z różowego łososia pokrojony na kawałki. Gotuj wszystko razem przez około 10 minut na umiarkowanym ogniu z zamkniętą pokrywką.

5. Następnie sól i dopraw zupę przyprawami (liść laurowy, ziele angielskie) do smaku.

6. Opłucz i osusz zioła (koperek, pietruszkę), układając je na ręczniku papierowym, a następnie drobno posiekaj. Dodaj warzywa do zupy, kawałek masła i wlej śmietanę do rondla. Wszystko dobrze wymieszaj. Doprowadzić zupę prawie do wrzenia (aby śmietana się nie zsiadła!) i natychmiast zdejmij patelnię z ognia. Pozwól zupie rybnej trochę zaparzyć.

zupa z różowego łososia ze śmietaną jest gotowa! Wlej go na porcjowane talerze i możesz podać. Zwykle jest spożywany natychmiast.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Filet z różowego łososia - 133   kcal/100g

Podobne przepisy