skład / składniki
metoda gotowania
1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w średnią kostkę. Do dużego rondla przenieś pokrojone ziemniaki, zalej czystą wodą i podpal. Na średnim ogniu zagotuj wodę i gotuj ziemniaki do połowy ugotowane przez 10 minut.
2. Pokrój filet z różowego łososia. Aby to zrobić, połóż filet rybny na dużej desce rybnej i oddziel kręgosłup ryby, trzymając go ręcznikiem papierowym, aby nie zranić rąk o ostre krawędzie. Wytnij kości żebrowe ostrym nożem i spróbuj usunąć wszystkie małe kości z fileta pęsetą. Następnie pokrój filet rybny na małe kawałki, mniej więcej równe wielkości pokrojonych ziemniaków.
3. Cebulę obrać i umyć, a następnie osuszyć. Pokrój go w drobną kostkę. Na patelni rozpuść mały kawałek masła i włóż posiekaną cebulę. Przez około 5 minut smaż cebulę na średnim ogniu, aż będzie miękka i półprzezroczysta.
4. Gdy ziemniaki będą prawie gotowe, dodaj do nich smażoną cebulę i filet z różowego łososia pokrojony na kawałki. Gotuj wszystko razem przez około 10 minut na umiarkowanym ogniu z zamkniętą pokrywką.
5. Następnie sól i dopraw zupę przyprawami (liść laurowy, ziele angielskie) do smaku.
6. Opłucz i osusz zioła (koperek, pietruszkę), układając je na ręczniku papierowym, a następnie drobno posiekaj. Dodaj warzywa do zupy, kawałek masła i wlej śmietanę do rondla. Wszystko dobrze wymieszaj. Doprowadzić zupę prawie do wrzenia (aby śmietana się nie zsiadła!) i natychmiast zdejmij patelnię z ognia. Pozwól zupie rybnej trochę zaparzyć.
zupa z różowego łososia ze śmietaną jest gotowa! Wlej go na porcjowane talerze i możesz podać. Zwykle jest spożywany natychmiast.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Filet z różowego łososia - 133 kcal/100g