ciasto bez pieczenia z kremem
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
jajka lekko ubijamy cukrem, dodajemy wanilinę, mleko i mąkę dobrze mieszamy trzepaczką i stawiamy na wolnym ogniu, ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia i trzymamy w ogniu, aż do uzyskania pożądanej gęstości.
dla wierności krem można przepuścić przez sito, aby uniknąć małych grudek.
pozwól kremowi ostygnąć.
przykryj formę pergaminem, zanurz ciasteczka w mleku i włóż do formy, posmaruj grubo kremem, a następnie ponownie ciasteczka, krem i tak dalej kilka warstw.
smarujemy boki ciasta, górę i dekorujemy według własnego uznania, mogą to być orzechy, rodzynki, Starta czekolada, mam czekoladowe kulki kukurydziane.
dajemy ciasto do zaparzenia przez około 15 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal/100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g