Sałatka z fasolą, marchewką po koreańsku, jajkami i majonezem

Prosta, pyszna i pożywna sałatka z fasoli! Sałatka z fasoli, koreańskiej marchewki z krakersami to godne miejsce na świątecznym stole lub urozmaica menu w dni powszednie. Jest to prosta w składzie i sposobie przygotowania sałatka bardzo satysfakcjonująca i pożywna. Fasola do tej sałatki lepiej jest używać gotowanej, ale w razie potrzeby i smaku można ją zastąpić puszkowaną, co z kolei uprości i przyspieszy proces gotowania.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 8 g
tłuszcze 35 % 13 g
węglowodany 43 % 16 g
205 kcal
IG: 75 / 25 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 20 min

Przygotuj składniki na sałatkę. Ponieważ do tej sałatki użyjemy gotowanej fasoli, należy ją wcześniej przygotować. Suchą fasolę myjemy, wkładamy do głębokiej miski i napełniamy zimną czystą wodą, aby była dwukrotnie większa niż fasola, ponieważ fasola powinna bardzo puchnąć i rosnąć. Rano spuszczamy wodę, ponownie myjemy fasolę i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, ale musisz uważnie monitorować proces, aby nie gotować fasoli, powinna być cała. Wystarczy pół godziny gotowania na średnim ogniu. Jeśli zdecydujesz się użyć fasoli w puszkach do przygotowania sałatki, możesz pominąć ten krok.
jajka kurze gotujemy na twardo przez 20 minut, spuszczamy wodę, pozwalamy jajkom kurzym ostygnąć, obieramy i kroimy w kostkę lub pocieramy, jak chcesz. Jeśli sałatka zostanie uformowana jak łuszcząca się, lepiej zetrzeć jaja kurze. Jeśli sałatka jest podawana w głębokiej salaterce, jaja kurze można pokroić w kostkę.
koreańskie marchewki można kupić w sklepie gotowe lub, jeśli masz czas i chęć, ugotuj je samodzielnie. Proces nie jest skomplikowany, ale wymaga czasu.
cebula, aby nie dawała jasnej goryczki sałatce, lepiej marynować w occie z dodatkiem cukru lub zalać wrzącą wodą.
krakersy mogą być również używane do gotowych sałatek zakupionych w sklepie. Występują w różnych dodatkach i smakach, więc możesz wybrać dowolny. Ale lepiej jest używać domowych krakersów ze świeżego chleba o neutralnym smaku, aby nie zepsuć smaku sałatki i nie zagłuszyć smaku innych produktów. Chleb kroimy w małe kostki i suszymy w piekarniku, aż będą chrupiące.
wszystkie ugotowane składniki, z wyjątkiem krakersów, wkładamy do salaterki. Dodaj sól do smaku. Doprawiamy majonezem. Mieszać. Odstawiamy sałatkę do lodówki, do zaparzenia. Włóż do salaterki do podania. Posyp krakersami na wierzchu i podawaj.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g

Podobne przepisy