skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki na sałatkę. Ponieważ do tej sałatki użyjemy gotowanej fasoli, należy ją wcześniej przygotować. Suchą fasolę myjemy, wkładamy do głębokiej miski i napełniamy zimną czystą wodą, aby była dwukrotnie większa niż fasola, ponieważ fasola powinna bardzo puchnąć i rosnąć. Rano spuszczamy wodę, ponownie myjemy fasolę i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, ale musisz uważnie monitorować proces, aby nie gotować fasoli, powinna być cała. Wystarczy pół godziny gotowania na średnim ogniu. Jeśli zdecydujesz się użyć fasoli w puszkach do przygotowania sałatki, możesz pominąć ten krok.
jajka kurze gotujemy na twardo przez 20 minut, spuszczamy wodę, pozwalamy jajkom kurzym ostygnąć, obieramy i kroimy w kostkę lub pocieramy, jak chcesz. Jeśli sałatka zostanie uformowana jak łuszcząca się, lepiej zetrzeć jaja kurze. Jeśli sałatka jest podawana w głębokiej salaterce, jaja kurze można pokroić w kostkę.
koreańskie marchewki można kupić w sklepie gotowe lub, jeśli masz czas i chęć, ugotuj je samodzielnie. Proces nie jest skomplikowany, ale wymaga czasu.
cebula, aby nie dawała jasnej goryczki sałatce, lepiej marynować w occie z dodatkiem cukru lub zalać wrzącą wodą.
krakersy mogą być również używane do gotowych sałatek zakupionych w sklepie. Występują w różnych dodatkach i smakach, więc możesz wybrać dowolny. Ale lepiej jest używać domowych krakersów ze świeżego chleba o neutralnym smaku, aby nie zepsuć smaku sałatki i nie zagłuszyć smaku innych produktów. Chleb kroimy w małe kostki i suszymy w piekarniku, aż będą chrupiące.
wszystkie ugotowane składniki, z wyjątkiem krakersów, wkładamy do salaterki. Dodaj sól do smaku. Doprawiamy majonezem. Mieszać. Odstawiamy sałatkę do lodówki, do zaparzenia. Włóż do salaterki do podania. Posyp krakersami na wierzchu i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Koreańska marchewka - 134 kcal/100g