skład / składniki
metoda gotowania
1. Kremowa galaretka. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlej śmietanę do rondla, dodaj spęcznioną żelatynę, cukier i cukier waniliowy i mieszając podgrzewaj na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści.
2. Powstałą masę wlać do silikonowych foremek w kształcie serc i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
3. Galaretka z granatów. Umyj granaty, pokrój na pół i wyciśnij sok, pozostawiając część nasion do dekoracji. Sok przecedzić przez 2 warstwy gazy, połączyć z żelatyną i mieszając podgrzewać, aż się rozpuści. Ostudzić.
4. Ostrożnie wlej sok z granatów do foremek z zamrożoną galaretką śmietankową i wstaw do lodówki na kolejną 1 godzinę.
5. Ostrożnie wyjmij gotową galaretkę z foremek, połóż na talerzach i udekoruj ziarnami granatu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g