deser walentynkowy z granatem

Warstwa jagód może być wykonana nie tylko z granatu. W przeddzień Walentynek przedstawiam pyszny i bardzo piękny deser.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 73 % 16 g
111 kcal
IG: 73 / 0 / 27

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Kremowa galaretka. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlej śmietanę do rondla, dodaj spęcznioną żelatynę, cukier i cukier waniliowy i mieszając podgrzewaj na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści.

2. Powstałą masę wlać do silikonowych foremek w kształcie serc i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

3. Galaretka z granatów. Umyj granaty, pokrój na pół i wyciśnij sok, pozostawiając część nasion do dekoracji. Sok przecedzić przez 2 warstwy gazy, połączyć z żelatyną i mieszając podgrzewać, aż się rozpuści. Ostudzić.

4. Ostrożnie wlej sok z granatów do foremek z zamrożoną galaretką śmietankową i wstaw do lodówki na kolejną 1 godzinę.

5. Ostrożnie wyjmij gotową galaretkę z foremek, połóż na talerzach i udekoruj ziarnami granatu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy