dżem Śliwkowo-jabłkowy na zimę

co może smakować lepiej niż domowy dżem? Spróbuj i przekonaj się! Dżem śliwkowo-jabłkowy na zimę jest pyszny, wygodny i zdrowy! Zdrowe i smaczne owoce zimą są całkiem realne i wykonalne! Z domowym dżemem owocowym możesz upiec ciasta, babeczki lub bułeczki. Dżem można rozsmarować na gorących tostach na śniadanie, przykryć cienkimi naleśnikami, bujnymi naleśnikami lub sernikami.
KucharkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 38 g
155 kcal
IG: 16 / 0 / 84

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 30 min

przede wszystkim przygotujemy wszystkie produkty potrzebne do ugotowania i zrolowania dżemu śliwkowo-jabłkowego. Ponieważ głównym składnikiem są tutaj owoce, należy zwrócić szczególną uwagę na ich wybór. Powinny być dojrzałe, bez zepsutych obszarów zgnilizny lub jakichkolwiek wad. Tylko w tym przypadku otrzymasz naprawdę smaczny, gęsty dżem o pożądanej konsystencji.

ponieważ jabłka Zwykle gotują się nieco dłużej, najpierw musisz się nimi zająć. Dokładnie spłucz je wodą, osusz. Pokrój jabłka na pół i wyjmij wewnętrzne nasiona. Pokrój miąższ jabłek na małe kostki. Przenieś kostki jabłek do dużego rondla i dodaj trochę czystej wody. Kładziemy patelnię na kuchence i dusimy plasterki jabłka na małym ogniu, aż będą miękkie, przez około 10-15 minut (w zależności od odmiany jabłek).

gdy jabłka są na kuchence, zajmijmy się śliwkami. Należy je dokładnie umyć pod bieżącą wodą, wysuszyć i przeciąć na pół. Następnie wyjmij kości ze śliwek i drobno posiekaj. Wlej pokrojone śliwki do rondla z jabłkami i gotuj wszystko razem przez kolejne 10-15 minut na małym ogniu, aż śliwki wypuszczą sok i zagotują się do stanu puree.

zdejmij patelnię z ognia i dużą łyżką przenieś mieszaninę owoców na Sito z dużymi otworami. Masę owocową mielimy przez sito i doprowadzamy do jednorodnej konsystencji.

następnie włóż masę owocową z powrotem do rondla, umieść na średnim ogniu i zagotuj. Gotuj posiekane owoce przez 5 minut i dodaj granulowany cukier. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj dżem przez kolejne 10-15 minut, cały czas mieszając łyżką lub drewnianą szpatułką, aby cukier nie przypalił się do dna patelni.

dokładnie umyj słoiki i pokrywki, sterylizuj je w dowolny dogodny sposób. Zdejmij patelnię z ognia i natychmiast wlej gorący dżem do czystych słoików, zwiń pokrywki. Zwinięte słoiki kładziemy do góry nogami na stole i przykrywamy czymś ciepłym. W tym stanie pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, po czym można je umieścić w piwnicy lub spiżarni do przechowywania.

dżem Śliwkowo-jabłkowy jest gotowy! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy