skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim przygotujemy wszystkie produkty potrzebne do ugotowania i zrolowania dżemu śliwkowo-jabłkowego. Ponieważ głównym składnikiem są tutaj owoce, należy zwrócić szczególną uwagę na ich wybór. Powinny być dojrzałe, bez zepsutych obszarów zgnilizny lub jakichkolwiek wad. Tylko w tym przypadku otrzymasz naprawdę smaczny, gęsty dżem o pożądanej konsystencji.
ponieważ jabłka Zwykle gotują się nieco dłużej, najpierw musisz się nimi zająć. Dokładnie spłucz je wodą, osusz. Pokrój jabłka na pół i wyjmij wewnętrzne nasiona. Pokrój miąższ jabłek na małe kostki. Przenieś kostki jabłek do dużego rondla i dodaj trochę czystej wody. Kładziemy patelnię na kuchence i dusimy plasterki jabłka na małym ogniu, aż będą miękkie, przez około 10-15 minut (w zależności od odmiany jabłek).
gdy jabłka są na kuchence, zajmijmy się śliwkami. Należy je dokładnie umyć pod bieżącą wodą, wysuszyć i przeciąć na pół. Następnie wyjmij kości ze śliwek i drobno posiekaj. Wlej pokrojone śliwki do rondla z jabłkami i gotuj wszystko razem przez kolejne 10-15 minut na małym ogniu, aż śliwki wypuszczą sok i zagotują się do stanu puree.
zdejmij patelnię z ognia i dużą łyżką przenieś mieszaninę owoców na Sito z dużymi otworami. Masę owocową mielimy przez sito i doprowadzamy do jednorodnej konsystencji.
następnie włóż masę owocową z powrotem do rondla, umieść na średnim ogniu i zagotuj. Gotuj posiekane owoce przez 5 minut i dodaj granulowany cukier. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj dżem przez kolejne 10-15 minut, cały czas mieszając łyżką lub drewnianą szpatułką, aby cukier nie przypalił się do dna patelni.
dokładnie umyj słoiki i pokrywki, sterylizuj je w dowolny dogodny sposób. Zdejmij patelnię z ognia i natychmiast wlej gorący dżem do czystych słoików, zwiń pokrywki. Zwinięte słoiki kładziemy do góry nogami na stole i przykrywamy czymś ciepłym. W tym stanie pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, po czym można je umieścić w piwnicy lub spiżarni do przechowywania.
dżem Śliwkowo-jabłkowy jest gotowy! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g