faszerowana papryka w koncentracie pomidorowym z orzeszkami piniowymi

w przypadku orzeszków piniowych nadzienie nabiera ciekawego smaku. Do sosu można również dodać startą marchewkę.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 4 g
tłuszcze 63 % 12 g
węglowodany 16 % 3 g
137 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W papryce odetnij pokrywki. Usuń nasiona.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Farsz. Ugotuj ryż do połowy ugotowany i odłóż na sito.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przełóż czosnek przez prasę. Wymieszaj ryż, mięso mielone, czosnek, orzeszki piniowe i przyprawy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    SOS. Połącz koncentrat pomidorowy ze śmietaną i rozcieńczyć wodą. Dobrze wymieszaj mieszaninę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce i dodaj do sosu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz koncentrat pomidorowy ze śmietaną i rozcieńcz wodą. Dobrze wymieszaj mieszaninę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej oliwę z oliwek na dno głębokiej patelni. Umieść paprykę pionowo i napełnij ją mięsem mielonym.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej 2-3 łyżki do każdej papryki.l SOS.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj warzywa pokrywkami. Pozostały sos wlać na dno garnka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Doprowadzić sos do wrzenia i gotować na wolnym ogniu paprykę pod przykryciem przez około 45 minut, aż nadzienie będzie gotowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy