skład / składniki
metoda gotowania
1.. Przygotuj świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryn. Opłucz mały kawałek imbiru pod wodą, osusz ręcznikiem papierowym i obierz. Następnie zetrzyj imbir przez grubą tarkę.
2. Następnie, aby przygotować dżem, potrzebujesz samej śliwki. Powinien być już bez pestek. Ponieważ w tym przepisie stosuje się mrożone śliwki, należy je najpierw wyjąć z zamrażarki i rozmrozić jagody, a następnie spuścić powstały płyn. Ale aby zaoszczędzić czas, możesz również umieścić jeszcze zamrożoną śliwkę bezpośrednio na patelni i natychmiast zacząć gotować dżem. W pierwszym i drugim przypadku konsystencja gotowego dżemu śliwkowego może się od siebie różnić, ponieważ mrożone jagody będą miały więcej płynu. Również w drugim przypadku musisz dostosować czas przygotowania gotowego dżemu w dużym kierunku.
3. Postaw patelnię ze śliwkami na ogniu i zagotuj jej zawartość. Następnie dodaj cukier i starty imbir do śliwek. Wlej sok z pomarańczy i cytryny do rondla i dokładnie wymieszaj. Przykryj garnek i gotuj śliwki na małym ogniu przez godzinę. Jednocześnie nie zapomnij okresowo mieszać masy śliwkowej, aby owoce nie przypaliły się do dna patelni. Musisz mieszać ostrożnymi ruchami, aby nie uszkodzić kawałków całych jagód.
4. Przygotuj pojemnik do zwijania dżemu. Aby to zrobić, dokładnie umyj słoiki gorącą wodą. Następnie wysterylizuj je na parze lub w kuchence mikrofalowej. Gotuj pokrywki w garnku przez 5 minut.
6. Wlać dżem ugotowany ze śliwek do wysterylizowanych słoików i zwinąć czystymi pokrywkami. Umieść gorące słoiki z dżemem na poziomej powierzchni (stół, podłoga) pokrywkami do dołu i owiń je kocem. Pozostaw słoiki w ten sposób, aż całkowicie ostygną, a następnie przenieś je do ciemnego miejsca do przechowywania przez rok.
udanych półfabrykatów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g