dżem śliwkowy z czekoladą na zimę

dżem czekoladowy z owocami jest niesamowicie pyszny! Dżem śliwkowy z czekoladą na zimę to nierealistycznie smaczny przysmak dla słodyczy i nie tylko. Dżem przygotowany według tego przepisu uzyskuje się z jasnym, bogatym smakiem owoców śliwki i subtelnymi nutami gorzkiej czekolady. Po wypróbowaniu przynajmniej jednej łyżki takiego deseru na pewno będziesz chciał sam go ugotować.
WróżkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 5 % 2 g
węglowodany 92 % 36 g
165 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 7 h

1. Śliwki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, układamy na poziomej powierzchni i suszymy. Następnie przecinamy każdy owoc na pół i wyjmujemy nasiona. Wytnij zgniłe lub nieodpowiednie części.

2. Bierzemy patelnię o odpowiedniej wielkości z grubym nieprzywierającym dnem i przenosimy do niej śliwki pokrojone na pół. Wlej granulowany cukier do naczyń i dobrze, ale delikatnymi ruchami, wymieszaj śliwki z cukrem. Konieczne jest równomierne rozprowadzenie cukru na całej masie owocowej.

3. Przykryj patelnię śliwkami i cukrem pokrywką i pozostaw na 5-6 godzin w takim stanie, aby owoce puściły sok i stały się bardziej miękkie.

4. Po określonym czasie śliwki dadzą dużo soku. Garnek z nimi stawiamy na wolnym ogniu, doprowadzamy zawartość do wrzenia i gotujemy dżem przez 20-30 minut. Użyj łyżki lub łyżki cedzakowej, aby usunąć piankę, która powstaje podczas gotowania. Stale mieszaj śliwki z cukrem, aby się nie przypaliły. Następnie zdejmij patelnię z ognia i pozwól zawartości nieco ostygnąć.

5. Następnie w małych porcjach przenosimy śliwkę z patelni na duże sito z dużymi otworami i mielimy część owocową na gładką masę o konsystencji puree.

6. Powstały przecier śliwkowy wraca do rondla. Ciemną (czarną) czekoladę łamiemy na małe kawałki o dowolnym kształcie i dodajemy do rondla ze śliwkami. Ponownie umieść patelnię na kuchence i zagotuj zawartość na małym ogniu. Gotuj dżem przez około 10 minut od momentu wrzenia na minimalnym ogniu, nie zapominając o okresowym mieszaniu. Zdejmij patelnię z dżemem z ognia.

6. Dokładnie umyj i sterylizuj słoiki i pokrywki w piekarniku.

7. Następnie wlej gorący dżem do przygotowanego słoika i natychmiast zwiń go czystymi pokrywkami. Zaleca się przechowywanie ich w ciemnym, chłodnym miejscu.

dżem śliwkowy z czekoladą jest gotowy! Okazuje się bardzo smaczny i jest natychmiast spożywany.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy