skład / składniki
metoda gotowania
1. Śliwki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, układamy na poziomej powierzchni i suszymy. Następnie przecinamy każdy owoc na pół i wyjmujemy nasiona. Wytnij zgniłe lub nieodpowiednie części.
2. Bierzemy patelnię o odpowiedniej wielkości z grubym nieprzywierającym dnem i przenosimy do niej śliwki pokrojone na pół. Wlej granulowany cukier do naczyń i dobrze, ale delikatnymi ruchami, wymieszaj śliwki z cukrem. Konieczne jest równomierne rozprowadzenie cukru na całej masie owocowej.
3. Przykryj patelnię śliwkami i cukrem pokrywką i pozostaw na 5-6 godzin w takim stanie, aby owoce puściły sok i stały się bardziej miękkie.
4. Po określonym czasie śliwki dadzą dużo soku. Garnek z nimi stawiamy na wolnym ogniu, doprowadzamy zawartość do wrzenia i gotujemy dżem przez 20-30 minut. Użyj łyżki lub łyżki cedzakowej, aby usunąć piankę, która powstaje podczas gotowania. Stale mieszaj śliwki z cukrem, aby się nie przypaliły. Następnie zdejmij patelnię z ognia i pozwól zawartości nieco ostygnąć.
5. Następnie w małych porcjach przenosimy śliwkę z patelni na duże sito z dużymi otworami i mielimy część owocową na gładką masę o konsystencji puree.
6. Powstały przecier śliwkowy wraca do rondla. Ciemną (czarną) czekoladę łamiemy na małe kawałki o dowolnym kształcie i dodajemy do rondla ze śliwkami. Ponownie umieść patelnię na kuchence i zagotuj zawartość na małym ogniu. Gotuj dżem przez około 10 minut od momentu wrzenia na minimalnym ogniu, nie zapominając o okresowym mieszaniu. Zdejmij patelnię z dżemem z ognia.
6. Dokładnie umyj i sterylizuj słoiki i pokrywki w piekarniku.
7. Następnie wlej gorący dżem do przygotowanego słoika i natychmiast zwiń go czystymi pokrywkami. Zaleca się przechowywanie ich w ciemnym, chłodnym miejscu.
dżem śliwkowy z czekoladą jest gotowy! Okazuje się bardzo smaczny i jest natychmiast spożywany.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g