ser kefirowy

bardzo prosty przepis na pyszny domowy ser! Ser kefirowy to łatwa i dość przystępna opcja samodzielnego przygotowania domowego sera. Smak gotowego sera kefirowego w niczym nie ustępuje sklepowemu, a nawet go przewyższa-w końcu jest przygotowywany własnymi rękami, bez użycia jakichkolwiek konserwantów lub szkodliwych składników. Ten domowy ser jest idealny na szybkie śniadanie lub późną rodzinną kolację.
KatarzynaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 13 % 1 g
węglowodany 50 % 4 g
34 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h

aby przygotować domowy ser według tego przepisu, potrzebujesz kefiru o zawartości tłuszczu co najmniej 3,2 procent. Wlej go do rondla, umieść na kuchence i podgrzej kefir na małym ogniu, aby się zwinął. Ale nie gotujemy go!

gdy tylko kefir zwinie się w grudki, Dodaj do niego sól i zdejmij patelnię z ognia. Ilość soli zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Warto jednak wziąć pod uwagę fakt, że w przyszłości ser będzie w solance.

pozostaw sfermentowaną masę mleczną, aż ostygnie i zgęstnieje. A następnie przenosimy go na duże sito, uprzednio pokryte sterylną gazą. Wyciśnij masę przez sito, aby cały nadmiar płynu był szklany.

następnie owinąć sfermentowaną masę mleczną kawałkiem gazy i uformować kształt przyszłego sera rękami w rodzaj ciasta. Następnie opuszczamy ciasto na dno jakiegoś pojemnika i kładziemy ładunek na wierzchu. Na przykład przykryj ser pokrywką i umieść 3-litrowy słoik wypełniony wodą na wierzchu pokrywki.

włóż ciasto serowe pod ładunek do lodówki, aż całkowicie ostygnie przez 3-4 godziny.

na razie ser jest pod prasą, przygotujemy solankę na ser. Aby to zrobić, rozcieńczymy sól w czystej wodzie. Jeśli potrzebujesz więcej solanki (w zależności od wielkości ciasta z serem), podczas gotowania należy przestrzegać proporcji wody i soli.

wyjmujemy ciasto serowe z lodówki, usuwamy ładunek i napełniamy go gotowaną solanką. Konieczne jest, aby solanka całkowicie pokryła ser. W tej pozycji pozostaw ser na godzinę lub dłużej. Następnie obudzimy go do smaku i albo zostawimy go w solance, albo wyjmiemy z niego. Domowy ser kefirowy jest gotowy!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy