skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować domowy ser według tego przepisu, potrzebujesz kefiru o zawartości tłuszczu co najmniej 3,2 procent. Wlej go do rondla, umieść na kuchence i podgrzej kefir na małym ogniu, aby się zwinął. Ale nie gotujemy go!
gdy tylko kefir zwinie się w grudki, Dodaj do niego sól i zdejmij patelnię z ognia. Ilość soli zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Warto jednak wziąć pod uwagę fakt, że w przyszłości ser będzie w solance.
pozostaw sfermentowaną masę mleczną, aż ostygnie i zgęstnieje. A następnie przenosimy go na duże sito, uprzednio pokryte sterylną gazą. Wyciśnij masę przez sito, aby cały nadmiar płynu był szklany.
następnie owinąć sfermentowaną masę mleczną kawałkiem gazy i uformować kształt przyszłego sera rękami w rodzaj ciasta. Następnie opuszczamy ciasto na dno jakiegoś pojemnika i kładziemy ładunek na wierzchu. Na przykład przykryj ser pokrywką i umieść 3-litrowy słoik wypełniony wodą na wierzchu pokrywki.
włóż ciasto serowe pod ładunek do lodówki, aż całkowicie ostygnie przez 3-4 godziny.
na razie ser jest pod prasą, przygotujemy solankę na ser. Aby to zrobić, rozcieńczymy sól w czystej wodzie. Jeśli potrzebujesz więcej solanki (w zależności od wielkości ciasta z serem), podczas gotowania należy przestrzegać proporcji wody i soli.
wyjmujemy ciasto serowe z lodówki, usuwamy ładunek i napełniamy go gotowaną solanką. Konieczne jest, aby solanka całkowicie pokryła ser. W tej pozycji pozostaw ser na godzinę lub dłużej. Następnie obudzimy go do smaku i albo zostawimy go w solance, albo wyjmiemy z niego. Domowy ser kefirowy jest gotowy!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g