kasza gryczana z mięsem i warzywami

bardzo przytulne domowe danie dla całej rodziny. Kasza gryczana z mięsem i warzywami to codzienny przepis na lekki rodzinny obiad lub lunch z najprostszych składników. Przygotowanie takiego dania jest proste i wystarczająco szybkie, co jest bardzo ważne we współczesnym świecie. Ponadto, dodając lub usuwając niektóre warzywa, ten przepis można dostosować na podstawie osobistych preferencji smakowych.
eeloo4kaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 6 g
tłuszcze 26 % 7 g
węglowodany 52 % 14 g
141 kcal
IG: 14 / 86 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

dokładnie opłucz wieprzowinę, osusz ręcznikami papierowymi lub serwetkami. Lepiej wybrać niezbyt tłuste kawałki wieprzowiny, na przykład polędwicę lub łopatkę. Pokrój mięso na średnie kawałki.

obierz warzywa, spłucz pod bieżącą wodą i osusz. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pokrój marchewki na średnie kawałki o dowolnym kształcie.

wlej olej roślinny na głęboką patelnię lub patelnię. Umieść patelnię na kuchence i podgrzej olej do odpowiedniej temperatury. Przełóż wieprzowinę pokrojoną na kawałki na patelnię i smaż ją lekko na średnim ogniu przez 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając mięso. Następnie dodaj kostki cebuli, wymieszaj i smaż cebulę na złoty kolor. Następnie dodaj marchewki, zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką. Dusić mięso z warzywami przez około 6-8 minut.

wlać sos pomidorowy na patelnię (można zastąpić sokiem pomidorowym, makaronem lub przecierem pomidorowym), dobrze wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 3 minuty. Następnie dodaj przyprawy do smaku: sól, czarny pieprz, ziarna pieprzu i liść laurowy.

równolegle z duszeniem warzyw ugotuj kaszę. Kilka razy spłucz kaszę gryczaną pod bieżącą wodą. Oddzielnie zagotuj wodę.
wlej umytą kaszę gryczaną na patelnię i zalej gorącą wodą. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj wszystko razem, aż grys wchłonie całą wodę. Ważny punkt - po ułożeniu gryki nie mieszaj zawartości patelni. W przeciwnym razie owsianka nie okaże się krucha.

po odparowaniu wody wyjmij patelnię z pieca i pozwól naczyniu "zaparzyć" pod przykryciem przez kolejne 10 minut.

Przenieś gotową kaszę gryczaną z mięsem i warzywami na porcjowane talerze i udekoruj ziołami do smaku.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy