skład / składniki
metoda gotowania
dokładnie opłucz wieprzowinę, osusz ręcznikami papierowymi lub serwetkami. Lepiej wybrać niezbyt tłuste kawałki wieprzowiny, na przykład polędwicę lub łopatkę. Pokrój mięso na średnie kawałki.
obierz warzywa, spłucz pod bieżącą wodą i osusz. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pokrój marchewki na średnie kawałki o dowolnym kształcie.
wlej olej roślinny na głęboką patelnię lub patelnię. Umieść patelnię na kuchence i podgrzej olej do odpowiedniej temperatury. Przełóż wieprzowinę pokrojoną na kawałki na patelnię i smaż ją lekko na średnim ogniu przez 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając mięso. Następnie dodaj kostki cebuli, wymieszaj i smaż cebulę na złoty kolor. Następnie dodaj marchewki, zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką. Dusić mięso z warzywami przez około 6-8 minut.
wlać sos pomidorowy na patelnię (można zastąpić sokiem pomidorowym, makaronem lub przecierem pomidorowym), dobrze wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 3 minuty. Następnie dodaj przyprawy do smaku: sól, czarny pieprz, ziarna pieprzu i liść laurowy.
równolegle z duszeniem warzyw ugotuj kaszę. Kilka razy spłucz kaszę gryczaną pod bieżącą wodą. Oddzielnie zagotuj wodę.
wlej umytą kaszę gryczaną na patelnię i zalej gorącą wodą. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj wszystko razem, aż grys wchłonie całą wodę. Ważny punkt - po ułożeniu gryki nie mieszaj zawartości patelni. W przeciwnym razie owsianka nie okaże się krucha.
po odparowaniu wody wyjmij patelnię z pieca i pozwól naczyniu "zaparzyć" pod przykryciem przez kolejne 10 minut.
Przenieś gotową kaszę gryczaną z mięsem i warzywami na porcjowane talerze i udekoruj ziołami do smaku.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g