Sałatka grecka z serem Sirtaki brokuły, pomidory

jeden rodzaj tej greckiej sałatki podnosi na duchu. Wraz z nadejściem wiosny i oczekiwaniem ciepłego lata chcę urozmaicić stół jasnymi i zdrowymi potrawami. I ta sałatka jest do tego odpowiednia. Moim ulubionym daniem z brokułów są pieczone różyczki w cieście. Nigdy nie robiłam z nią sałatek.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 57 % 17 g
węglowodany 20 % 6 g
203 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Do sałatki z brokułami, pomidorami i serem Sirtaki potrzebujemy: brokułów, pomidorów cherry, Sirtaki, prażonych nasion słonecznika.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pomidory koktajlowe, osusz i pokrój w kliny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Brokuły umyć, osuszyć i rozebrać na małe różyczki. Kapustę zalać wodą, dodać szczyptę soli i gotować do miękkości. Następnie wrzuć kapustę do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij ser z solanki i lekko wysusz. Następnie ostrożnie pokrój w średnie kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasiona smażyć na suchej patelni na złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tankowanie. Do dressingu potrzebujemy: oliwy z oliwek, octu winnego, gotowej musztardy (Dijon), miodu, czarnego pieprzu, soli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz oliwę z oliwek, ocet winny, miód, musztardę, sól i pieprz. Wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W salaterce ułóż brokuły, pomidory i fetę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp sałatkę nasionami słonecznika i polej dressingiem.

honorowe miejsce zajmuje Wiewiórka. Pod względem zawartości brokuły mogą przewyższać wołowinę, króliki i jaja kurze. Ten rodzaj kapusty zasłynął wśród osób regularnie uczęszczających na siłownię. Białko jest niezbędne do tworzenia mięśni i utraty wagi, a także innych ważnych procesów zachodzących w organizmie.

uważa się, że najlepszym sposobem gotowania brokułów jest gotowanie na parze przez kilka minut. Dzięki tej metodzie gotowania witaminy i inne przydatne substancje nie tylko pozostają na miejscu, ale niektóre nadal stają się większe. Tak więc brokuły gotowane na parze są zdrowsze niż świeże.Nie ma w tym nic dziwnego. To samo dzieje się z witaminą A, której obecność w gotowanej marchwi jest większa niż w świeżej.

brokuły nie są zalecane do mycia przed przechowywaniem. Jeśli główka kapusty jest już podzielona na kwiatostany, najlepiej używać jej w ciągu kilku dni, ponieważ im dłużej kapusta leży, tym mniej witaminy C pozostanie w niej.

brokuły i kalafior praktycznie nie powodują alergii, więc można je podawać dzieciom od najmłodszych lat.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Ser solankowy - 355   kcal/100g

Podobne przepisy