skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Do sałatki z brokułami, pomidorami i serem Sirtaki potrzebujemy: brokułów, pomidorów cherry, Sirtaki, prażonych nasion słonecznika.
Krok 2:
Umyj pomidory koktajlowe, osusz i pokrój w kliny.
Krok 3:
Brokuły umyć, osuszyć i rozebrać na małe różyczki. Kapustę zalać wodą, dodać szczyptę soli i gotować do miękkości. Następnie wrzuć kapustę do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.
Krok 4:
Wyjmij ser z solanki i lekko wysusz. Następnie ostrożnie pokrój w średnie kostki.
Krok 5:
Nasiona smażyć na suchej patelni na złoty kolor.
Krok 6:
Tankowanie. Do dressingu potrzebujemy: oliwy z oliwek, octu winnego, gotowej musztardy (Dijon), miodu, czarnego pieprzu, soli.
Krok 7:
Połącz oliwę z oliwek, ocet winny, miód, musztardę, sól i pieprz. Wymieszać.
Krok 8:
W salaterce ułóż brokuły, pomidory i fetę.
Krok 9:
Posyp sałatkę nasionami słonecznika i polej dressingiem.
honorowe miejsce zajmuje Wiewiórka. Pod względem zawartości brokuły mogą przewyższać wołowinę, króliki i jaja kurze. Ten rodzaj kapusty zasłynął wśród osób regularnie uczęszczających na siłownię. Białko jest niezbędne do tworzenia mięśni i utraty wagi, a także innych ważnych procesów zachodzących w organizmie.
uważa się, że najlepszym sposobem gotowania brokułów jest gotowanie na parze przez kilka minut. Dzięki tej metodzie gotowania witaminy i inne przydatne substancje nie tylko pozostają na miejscu, ale niektóre nadal stają się większe. Tak więc brokuły gotowane na parze są zdrowsze niż świeże.Nie ma w tym nic dziwnego. To samo dzieje się z witaminą A, której obecność w gotowanej marchwi jest większa niż w świeżej.
brokuły nie są zalecane do mycia przed przechowywaniem. Jeśli główka kapusty jest już podzielona na kwiatostany, najlepiej używać jej w ciągu kilku dni, ponieważ im dłużej kapusta leży, tym mniej witaminy C pozostanie w niej.
brokuły i kalafior praktycznie nie powodują alergii, więc można je podawać dzieciom od najmłodszych lat.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Ser solankowy - 355 kcal/100g