Sałatka z łososiem jajkiem ziemniakami i ogórkiem warstwami

Piękny, pyszny i elegancki na wakacje dla najbardziej ukochanych! Wszystkim bardzo podobała się sałatka z łososiem z jajkiem kawiorem i ogórkiem. Połączenie produktów okazało się bardzo udane. Możesz wziąć różne ogórki, marynowane świeże i lekko solone. Do smaku czasami dodaję koperek.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 8 g
tłuszcze 40 % 8 g
węglowodany 20 % 4 g
121 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z łososiem z ziemniakami jajecznymi i warstwami ogórka? Przygotuj składniki. Do sałatki potrzebujemy: lekko solonego łososia (mam wędzonego), ziemniaków, marchwi, marynowanych korniszonów, jajek i majonezu. Do dekoracji: czerwony kawior i majonez.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój łososia w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka na twardo. Odcedź wodę, obierz jajka, a także zetrzyj na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj ziemniaki i marchewki w skórce do miękkości. Warzywa schłodzić i obrać. Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie to samo w osobnym naczyniu zetrzyj marchewki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Korniszony wyjmij z solanki i osusz. Zetrzyj na grubej tarce i wyciśnij z nich nadmiar wilgoci.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Uformuj sałatkę w krążek do gotowania, dokładnie ubijając każdą warstwę i posmaruj majonezem. Ułóż korniszony pierwszą warstwą. Posmaruj ogórki majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż startą marchewkę na majonezie. Posmaruj go również majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie ułóż starte ziemniaki. Posmarowałem go bardzo cienką warstwą majonezu. Nie możesz w ogóle smarować, ponieważ następna warstwa to tłusty łosoś.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Warstwa łososia, której również nie posmarowałem majonezem, jest już tłusta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż jajka na łososiu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dokręć sałatkę folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki w celu namoczenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnego dnia Odwróć sałatkę na półmisek, aby warstwa korniszonów znalazła się na wierzchu. Udekoruj sałatkę odrobiną majonezu i czerwonym kawiorem.

mój mąż bardzo lubi różne sałatki z czerwonej ryby. Dlatego okresowo szukam nowych ciekawych przepisów na takie sałatki. Ten przepis zainteresował się połączeniem marynowanych ogórków z czerwoną rybą.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

zamiast marynowanych ogórków możesz użyć marynowanych. Ale po tarce nie zapomnij ich wycisnąć, w przeciwnym razie podczas formowania sałatki marynata będzie się z nich wyróżniać przez cały czas.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230   kcal/100g
  • Kawior łososiowy ziarnisty - 245   kcal/100g

Podobne przepisy