skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z łososiem z ziemniakami jajecznymi i warstwami ogórka? Przygotuj składniki. Do sałatki potrzebujemy: lekko solonego łososia (mam wędzonego), ziemniaków, marchwi, marynowanych korniszonów, jajek i majonezu. Do dekoracji: czerwony kawior i majonez.
Krok 2:
Pokrój łososia w drobną kostkę.
Krok 3:
Jajka na twardo. Odcedź wodę, obierz jajka, a także zetrzyj na grubej tarce.
Krok 4:
Gotuj ziemniaki i marchewki w skórce do miękkości. Warzywa schłodzić i obrać. Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce.
Krok 5:
Dokładnie to samo w osobnym naczyniu zetrzyj marchewki.
Krok 6:
Korniszony wyjmij z solanki i osusz. Zetrzyj na grubej tarce i wyciśnij z nich nadmiar wilgoci.
Krok 7:
Uformuj sałatkę w krążek do gotowania, dokładnie ubijając każdą warstwę i posmaruj majonezem. Ułóż korniszony pierwszą warstwą. Posmaruj ogórki majonezem.
Krok 8:
Połóż startą marchewkę na majonezie. Posmaruj go również majonezem.
Krok 9:
Następnie ułóż starte ziemniaki. Posmarowałem go bardzo cienką warstwą majonezu. Nie możesz w ogóle smarować, ponieważ następna warstwa to tłusty łosoś.
Krok 10:
Warstwa łososia, której również nie posmarowałem majonezem, jest już tłusta.
Krok 11:
Połóż jajka na łososiu.
Krok 12:
Dokręć sałatkę folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki w celu namoczenia.
Krok 13:
Następnego dnia Odwróć sałatkę na półmisek, aby warstwa korniszonów znalazła się na wierzchu. Udekoruj sałatkę odrobiną majonezu i czerwonym kawiorem.
mój mąż bardzo lubi różne sałatki z czerwonej ryby. Dlatego okresowo szukam nowych ciekawych przepisów na takie sałatki. Ten przepis zainteresował się połączeniem marynowanych ogórków z czerwoną rybą.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
zamiast marynowanych ogórków możesz użyć marynowanych. Ale po tarce nie zapomnij ich wycisnąć, w przeciwnym razie podczas formowania sałatki marynata będzie się z nich wyróżniać przez cały czas.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230 kcal/100g
- Kawior łososiowy ziarnisty - 245 kcal/100g