Trifle z mango

Trifl - angielski deser warstwowy z wczorajszego biszkoptu. W tym roku odkryłam smak dojrzałego, soczystego Mango. W zeszłym roku kupiłem kilka razy, ale owoce były zielone i kosztowały dużo. Z czasem nauczyłem się wybierać dojrzałe owoce i znalazłem sklepy, w których można je kupić za prawie nic. Dlatego postanowiłem zrobić deser z mango. Mango można zastąpić dowolnymi innymi owocami i jagodami: miąższ pomarańczowy, truskawki, jagody, gruszki (odmiany miękkie), winogrona itp.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 68 % 19 g
179 kcal
IG: 16 / 58 / 26

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przypadku trifla odpowiednie są resztki biszkoptu lub resztki ciasta. Po cieście pozostały mi 2 ciastka sklepowe, a jeden z nich użyłem w tym deserze. Aby to zrobić, zostawiłem go wieczorem na stole, aby trochę wyschł przez noc.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mango obierz, usuń pestkę. Pokrój miąższ na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój biszkopt na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij zimną śmietanę z cukrem i wanilią w mocną, stabilną pianę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż kawałki biszkoptu na dnie miseczek lub szklanek, polej likierem na wierzchu (mam Likier jajeczny według przepisu: https://1000.menu/cooking / 29618-yaichnyi-liker) lub koniak. Połóż trochę jogurtu na biszkopcie. Rozłóż część plasterków mango na wierzchu. Na mango posmaruj bitą śmietaną. Powtórz warstwy jeszcze raz. Włóż gotowy deser do lodówki na 20-30 minut. Przed podaniem udekoruj deser kawałkami Mango, kawałkami biszkoptu i miętą.

jeśli został Ci kawałek ciasta lub skrawek ciasta i nie wiesz, gdzie go ułożyć-przygotuj trifle.

robiłam deser w dużych szklankach, więc dostałam tylko 3 porcje. Ale jeśli używasz mniejszych kubków, składniki wystarczą na 5-6 porcji.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mango - 67   kcal/100g
  • Likier wiśniowy - 299   kcal/100g
  • Likier Baileys - 327   kcal/100g
  • Likier - 327   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Ciastka biszkoptowe - 258   kcal/100g

Podobne przepisy