Chiński sos ostrygowy

Prosty przepis na popularną chińską przyprawę. Chiński sos ostrygowy nadaje się do dań z mięsa, drobiu, ryb i owoców morza, różnych dodatków, gulaszu, omletów i sałatek. Wzmacnia smak gotowych potraw, czyniąc je jeszcze bogatszymi i bardziej pikantnymi.
♥+♥IrinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 55 g
99 kcal
IG: 86 / 0 / 14

metoda gotowania

Czas gotowania: 5 min

podstawą chińskiego sosu ostrygowego jest sam sos ostrygowy. Jest to płynna przyprawa o gęstej konsystencji sprzedawana w szklanych butelkach. Sos ma pikantny i lekko słony smak ostryg. Jest wytwarzany z prawdziwych ostryg z dodatkiem wody, cukru i skrobi. Pochodzący z Chin ponad sto lat temu sos ostrygowy stał się niemal integralną częścią chińskiej kuchni ludowej. Zastosowanie sosu ostrygowego w gotowaniu ma szczególną cechę-jest stosowany w przepisach z minimalną ilością składników, w przeciwnym razie jego smak jest tracony wśród różnorodności innych produktów.

Chiński sos ostrygowy podawany jest z sałatkami i dodatkami-klasycznym smażonym ryżem, makaronem ryżowym z wieprzowiną, kurczakiem w sosie ostrygowym z orzechami, pikantnym ryżem z krewetkami, różnymi zupami, smażonymi warzywami, omletem i wieloma innymi potrawami. Ten sos doskonale komponuje się z mięsem, drobiem, rybami i owocami morza, różnymi zbożami i warzywami. Łączy się z prawie wszystkimi potrawami o słonym smaku.

ponadto chiński sos ostrygowy jest bardzo zdrowy ze względu na obecność białek, aminokwasów, wapnia, potasu, cynku, sodu i żelaza. Taki kompletny kompleks witamin i minerałów ma korzystny wpływ na organizm ludzki, zwiększa jego wydajność, daje siłę.

przygotowanie chińskiego sosu ostrygowego jest bardzo łatwe i szybkie. Będziesz potrzebował małej miski do mieszania potraw. Musisz wlać do niego gotowy sos ostrygowy. W misce do sosu ostrygowego dodaj soję i za pomocą trzepaczki kuchennej dobrze wymieszaj, aby oba sosy się połączyły. Zamiast sosu ostrygowego możesz wziąć płyn spod ostryg w puszkach, ale same ostrygi nie będą potrzebne. Sos sojowy na tym etapie można zastąpić sosem teriyaki.

po wymieszaniu sosów dodaj cukier do miski i ubijaj trzepaczką, aż cukier całkowicie się rozpuści. Skosztuj powstałego sosu i dostosuj jego smak, dodając do niego odrobinę sosu ostrygowego, szczyptę cukru lub sosu sojowego. Zaleca się dodanie sosu sojowego po trochu, aby nie przesolić gotowego dania.

gotowy chiński sos ostrygowy można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 7 dni. SOS najlepiej podawać z mięsem, rybami i owocami morza, aby jeszcze bardziej wzmocnić smak tych potraw. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Sos ostrygowy - 121   kcal/100g

Podobne przepisy