skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jagody kaliny są bardzo zdrowe, chociaż mają specyficzny smak. Kalina od dawna jest używana jako roślina lecznicza. Pierwsze informacje o jej leczniczej mocy pochodzą z XVI wieku. Nawet wtedy zauważono, że jagody poprawiają pracę serca, mają działanie wzmacniające, ściągające i moczopędne. Szczególnie często używano kaliny jako środka hemostatycznego i gojącego rany — na rany nakładano pokruszoną korę lub pokruszone jagody kaliny.
Krok 2:
Kalinę należy dokładnie umyć, oddzielić od gałązek i posortować, usuwając zepsute jagody. Umieść czystą jagodę na durszlaku lub sicie i przetrzyj drewnianą łyżką, używając blendera, który nie kruszy kości i zamienia Kalinę w puree. Na sicie powinieneś mieć tylko kości i skórki. Jeśli zmielisz Kalinę rękami, aby nie rozmazać całej kuchni, kładę torbę na sicie, wkładam tam rękę i wszystko w niej zmieliłem.
Krok 3:
Włóż cały cukier (zwykle 1:1) do powstałego puree ziemniaczanego, wymieszaj i pozostaw na noc, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Włóż gotowe puree do słoików, zamknij pokrywki i przechowuj Kalinę w lodówce. Kalina dobrze nadaje się do łączenia z owocami, takimi jak czarna porzeczka i jabłka.
Krok 4:
Zimą możesz zrobić z niego pyszny napój, dodając półfabrykat do wody. Możesz użyć kaliny jako dżemu lub do serwowania naleśników, serników, naleśników, zapiekanek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Kalina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g