skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Pokrój pierniki, aby wygodnie było umieścić je w odpowiednim pojemniku.
Krok 2:

Obierz banany i pokrój w pierścienie.
Krok 3:

Ubij odwodnioną śmietanę mikserem i zrób krem do ciasta.
Krok 4:

Ściśnij kubek lub wygodny pojemnik na ciasto folią spożywczą.
Krok 5:

Rozłóż warstwę posiekanego piernika w filiżance.
Krok 6:

Rozłóż warstwę śmietany, którą rozmazujemy szpatułką i zagęszczamy widelcem.
Krok 7:

Następnie rozłóż warstwę bananów i dobrze posmaruj warstwą śmietany.
Krok 8:

Układamy w ten sposób warstwę po warstwie do górnej części kubka.
Krok 9:

Zamknij folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Krok 10:

Podczas gdy nasze ciasto jest namoczone, przygotujemy małe okruchy do dekoracji za pomocą bijaka ze skrawków piernika.
Krok 11:

Przygotuj polewę czekoladową na ciasto.
Krok 12:

Włóż cukier, kakao, mleko i masło do rondla.
Krok 13:

Kładziemy rondel na kuchence i na minimalnej temperaturze, dobrze mieszając trzepaczką, doprowadzamy 5 minut do jednorodnej mieszanki.
Krok 14:

Wyjmujemy ciasto z lodówki i układamy na talerzu.
Krok 15:

Nałóż na niego równomiernie krem szpatułką.
Krok 16:

Posyp ciasto kruszonką z piernika.
Krok 17:

Udekoruj ciasto polewą czekoladową.
Krok 18:

Nasze ciasto z piernika i banana jest gotowe! Miłej herbaty dla wszystkich!
ciasto jest szybkie i dość proste.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Pierniki - 336 kcal/100g


