eleganckie ciasto z piernika z bananami

niesamowicie pyszne ciasto bez pieczenia w 20 minut! Przygotowanie jest szybkie, dość proste, bez ryzyka i zawsze okaże się bardzo smaczne!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 22 % 10 g
węglowodany 72 % 33 g
227 kcal
IG: 3 / 94 / 3

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój pierniki, aby wygodnie było umieścić je w odpowiednim pojemniku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz banany i pokrój w pierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij odwodnioną śmietanę mikserem i zrób krem do ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ściśnij kubek lub wygodny pojemnik na ciasto folią spożywczą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż warstwę posiekanego piernika w filiżance.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż warstwę śmietany, którą rozmazujemy szpatułką i zagęszczamy widelcem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie rozłóż warstwę bananów i dobrze posmaruj warstwą śmietany.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Układamy w ten sposób warstwę po warstwie do górnej części kubka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zamknij folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas gdy nasze ciasto jest namoczone, przygotujemy małe okruchy do dekoracji za pomocą bijaka ze skrawków piernika.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotuj polewę czekoladową na ciasto.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż cukier, kakao, mleko i masło do rondla.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Kładziemy rondel na kuchence i na minimalnej temperaturze, dobrze mieszając trzepaczką, doprowadzamy 5 minut do jednorodnej mieszanki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyjmujemy ciasto z lodówki i układamy na talerzu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Nałóż na niego równomiernie krem szpatułką.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posyp ciasto kruszonką z piernika.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Udekoruj ciasto polewą czekoladową.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Nasze ciasto z piernika i banana jest gotowe! Miłej herbaty dla wszystkich!

ciasto jest szybkie i dość proste.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Pierniki - 336   kcal/100g

Podobne przepisy