Caprese z brzoskwiniami

Ta sałatka to prawdziwe lato na talerzu: jasna i lekka. Od dawna chciałem ugotować coś takiego-z mozzarellą i świeżymi brzoskwiniami. Wymyślono takie wielokolorowe i jasne Caprese. Jeszcze tutaj prosciutto-i byłoby po włosku.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 5 g
tłuszcze 43 % 9 g
węglowodany 33 % 7 g
118 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj brzoskwinie, osusz, przekrój na pół i usuń pestkę. Powstałe połówki pokroić w cienkie plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w półkola.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój mozzarellę w cienkie plasterki. Możesz także półkola, aby na pewno wystarczyło na wszystkie brzoskwinie i pomidory.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na talerzu zachodzącym na siebie w kółko, naprzemiennie, ułóż plasterki brzoskwiń, pomidorów i mozzarelli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Skrop sałatkę oliwą z oliwek, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Nie soliłem (chociaż przepis wymaga soli), ponieważ nie lubię kombinacji świeżych brzoskwiń z solą. Udekoruj natką pietruszki i liśćmi bazylii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy