Sałatka z truskawek i kiwi

soczysta sałatka deserowa na sezon truskawkowy. Sałatka z truskawek i kiwi jest idealna na deser. W połączeniu z kiwi smak truskawek wcale nie jest tracony, a dressing nadaje oryginalność i niezwykły smak. Lepiej pokroić jagodę na grube talerze, aby jej smak był jasny. Wymieszaj sałatkę ostrożnie, aby nie zranić delikatnych truskawek.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 50 % 10 g
węglowodany 45 % 9 g
127 kcal
IG: 40 / 30 / 30

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyszczamy truskawki z działek, myjemy, suszymy i kroimy w grube talerze. Obierz kiwi, pokrój w półpierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj liście sałaty, osusz, drobno posiekaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj składniki sosu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Łączymy truskawki, kiwi, liście sałaty, podlewamy dressingiem i bardzo delikatnie mieszamy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sałatka deserowa jest natychmiast podawana, posypana sezamem na wierzchu.

liście szpinaku lub rukoli świetnie komponują się również z truskawkami. W tym drugim przypadku sałatka nabierze bardziej pikantnego smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy