Sałatka z truskawek i kiwi
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Oczyszczamy truskawki z działek, myjemy, suszymy i kroimy w grube talerze. Obierz kiwi, pokrój w półpierścienie.
Krok 3:
Umyj liście sałaty, osusz, drobno posiekaj.
Krok 4:
Wymieszaj składniki sosu.
Krok 5:
Łączymy truskawki, kiwi, liście sałaty, podlewamy dressingiem i bardzo delikatnie mieszamy.
Krok 6:
Sałatka deserowa jest natychmiast podawana, posypana sezamem na wierzchu.
liście szpinaku lub rukoli świetnie komponują się również z truskawkami. W tym drugim przypadku sałatka nabierze bardziej pikantnego smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g