ciasto z ciasteczkami na twarogu bez pieczenia

zdrowa i smaczna uczta z twarogu! Łatwe do gotowania! Ciasto z ciasteczkami na twarogu bez pieczenia stanie się prawdziwym ratownikiem do szybkiego domowego deseru. Ponieważ danie nie jest poddawane obróbce cieplnej, na pierwszym miejscu jest znaczenie jakości i świeżości twarogu i śmietany. Ponieważ danie może być używane przede wszystkim w menu dla dzieci, pamiętaj o tym momencie.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 3-9 września

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 10 g
tłuszcze 25 % 13 g
węglowodany 55 % 28 g
352 kcal
IG: 4 / 64 / 32

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić domowe ciasto twarogowe bez żelatyny, potrzebujesz kruchych ciasteczek, kwaśnej śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu, nie suchego twarogu i granulowanego cukru. Ciasteczka najlepiej przyjmować bez żadnych dodatków smakowych, prostokątnych lub kwadratowych. Osobiście bardzo lubię używać kruchych ciasteczek do podobnych deserów "rocznicowy bukiet" lub podobny do niego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Twaróg wybierz miękki, wilgotny, doskonałej świeżości, naturalny. Rozgnieć widelcem, dodaj śmietanę i granulowany cukier. Możesz dodać trochę cukru waniliowego. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na masę twarogową.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż na płaskim talerzu i spłaszcz trochę twarogu. Jest to konieczne, aby ciasteczka nie "jeździły" po talerzu podczas montażu ciasta. Połóż pierwszą warstwę ciasteczek na wierzchu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie ułóż na przemian warstwy twarogu i ciasteczek, aby uzyskać rodzaj ciasta. Górna warstwa powinna być twarogowa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż resztki twarogu cienką warstwą po bokach, uszczelniając nierówności. Można to łatwo zrobić za pomocą silikonowej szpatułki. W razie potrzeby wraz z masą twarogową można umieścić czyste rodzynki, posiekane suszone śliwki, suszone owoce, kandyzowane owoce, posiekane miękkie orzechy. Do impregnacji włóż ciasto twarogowe bez żelatyny na noc do lodówki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Suche kruche ciasteczka zostaną nasycone wilgocią ze śmietany i twarogu, staną się miękkie. Masa twarogowa w warstwach zagęści się i stanie się jak prawdziwy krem. W tej formie ciasto można łatwo pokroić na porcje.Ciasto nie powinno być przechowywane dłużej niż jeden do dwóch dni. Dlatego podczas gotowania licz na taką ilość produktów, aby danie zostało zjedzone następnego dnia, w skrajnych przypadkach po dniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kruche ciasteczka - 716   kcal/100g

Podobne przepisy