skład / składniki
metoda gotowania
do dżemu używamy dojrzałych jagód, które najpierw należy dokładnie posortować, aby zepsute jagody nie dostały się do przysmaku. Odrywamy ogony truskawek, wkładamy jagody do durszlaka, myjemy pod bieżącą wodą, pozwalamy, aby nadmiar wilgoci spłynął. Następnie rozłóż truskawki na czystym ręczniku, aby trochę wyschły.
teraz jagody są umieszczane w pojemniku o odpowiedniej wielkości, a następnie mielone za pomocą blendera zanurzeniowego. Wlej ilość granulowanego cukru wskazaną w przepisie do powstałej masy i dokładnie wymieszaj. Pozostaw zmielony dżem na kilka godzin, aby wszystkie kryształy cukru się rozpuściły. W tym procesie mieszamy dżem co najmniej co pół godziny.
sterylizujemy słoiki. Możesz to zrobić w dowolny wygodny sposób, na przykład nad parą lub w piekarniku. Przygotowujemy również pokrywki, aby były sterylne.
gdy cukier całkowicie się rozpuści, ułóż dżem w wysterylizowanych słoikach, szczelnie zamknij je pokrywkami. Wszyscy. Przetarty dżem jest gotowy! Wyjmujemy puszki do miejsca przechowywania.
dżem przygotowany zgodnie z tym przepisem jest przechowywany przez długi czas-aż do następnego sezonu, ale z reguły kończy się znacznie szybciej! Ponieważ okazuje się, że jest niesamowicie smaczny. Kiedy otwierasz taki dżem zimą, wydaje się, że lato znów wróciło - taki aromat, kolor i smak tego przysmaku! Warunkiem jest zimno, więc słoiki z przetartym dżemem powinny stać w lodówce lub w piwnicy.
udanych eksperymentów kulinarnych i pysznych półfabrykatów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g