skład / składniki
metoda gotowania
sos hoisin nie bez powodu jest tak sławny. Warto go ugotować tylko raz, aby upewnić się, że tego smaku nie da się porównać z niczym. Pikantne i pikantne, umiarkowanie słodkie. Wzbogaci smak każdego dania, a mięso doda wyrafinowanego akcentu.
oto jak przygotujemy ten słynny Azjatycki SOS:
1. Wlej sos sojowy do szklanej miski o odpowiedniej wielkości, dodaj ocet i sos z czarnej fasoli. Wszystko delikatnie wymieszaj.
2. Teraz dodajemy miód do pozostałych składników (lepiej jest użyć płynnego, a gęsty należy najpierw trochę stopić w łaźni wodnej, starając się nie przegrzać miodu).
3. Następnie wprowadzamy sos chili i olej sezamowy, wszystko ponownie mieszamy.
4. Obierz ząbki czosnku z łuski i posiekaj w dowolny dogodny sposób, na przykład możesz użyć drobnej tarki lub specjalnej prasy do czosnku. Możesz po prostu bardzo, bardzo drobno posiekać goździki nożem. Posiekany czosnek dodaj do tej samej miski.
5. Ostatni wlej przyprawy do miski z przyszłym sosem, a mianowicie słynną chińską mieszankę "pięciu przypraw". Mieszankę można przygotować z wyprzedzeniem samodzielnie lub kupić gotową w sklepie. Ilość przypraw zależy od osobistych preferencji - możesz dodać więcej lub mniej.
6. Energicznie wymieszaj zawartość miski widelcem, aż będzie gładka.
7. Gotowy sos przenosimy do czystej szklanej miski i używamy zgodnie z przeznaczeniem.
sos hoisin przygotowany według tego przepisu można przechowywać w lodówce przez miesiąc.
udanych eksperymentów kulinarnych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Sos chili - 98 kcal/100g