banany oblane czekoladą

Szybki i łatwy deser, a smak jest piękny! Plus jest bardziej przydatny niż sklep! Banany w czekoladzie to klasyk amerykańskich imprez. I tak ten przepis przyszedł do nas, a teraz my, nasze dzieci, Goście i czytelnicy cieszymy się z tego wspaniałego, pięknego, ekonomicznego i zdrowego przysmaku!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 29 % 16 g
węglowodany 64 % 35 g
276 kcal
IG: 17 / 37 / 46

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki. Oprócz produktów potrzebujemy szaszłyków - 4 sztuki. Jeśli banany są długie, lepiej wziąć 6 szaszłyków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój banany na pół lub na 3 części, jeśli są długie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz banany.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I kładziemy je na szaszłykach. Kładziemy go na desce lub talerzu i wkładamy do lodówki lub zamrażarki, aby dobrze przylegały do szaszłyków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj czekoladę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    70% czekolady wkładamy do rondla.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wkładamy do kąpieli wodnej i ciągle mieszając topimy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy czekolada stanie się jednorodna, usuń ją z kąpieli i dodaj do niej pozostałą czekoladę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W poprzednich krokach przeprowadziliśmy temperowanie czekolady. Ugotowany w ten sposób będzie błyszczący i chrupiący po zestaleniu. Aby sprawdzić, czy tak jest, nałóż trochę czekolady na łyżkę i włóż do zamrażarki. Jeśli zamarza i nie rozmazuje się, wszystko jest w porządku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś czekoladę do szklanki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na zmianę zanurzamy w nim banany.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    I udekoruj-wiórkami kokosowymi i kolorową posypką. Włóż do lodówki, aż czekolada stwardnieje.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Posypka cukiernicza - 395   kcal/100g

Podobne przepisy