skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki. Oprócz produktów potrzebujemy szaszłyków - 4 sztuki. Jeśli banany są długie, lepiej wziąć 6 szaszłyków.
Krok 2:
Pokrój banany na pół lub na 3 części, jeśli są długie.
Krok 3:
Obierz banany.
Krok 4:
I kładziemy je na szaszłykach. Kładziemy go na desce lub talerzu i wkładamy do lodówki lub zamrażarki, aby dobrze przylegały do szaszłyków.
Krok 5:
Posiekaj czekoladę.
Krok 6:
70% czekolady wkładamy do rondla.
Krok 7:
Wkładamy do kąpieli wodnej i ciągle mieszając topimy.
Krok 8:
Gdy czekolada stanie się jednorodna, usuń ją z kąpieli i dodaj do niej pozostałą czekoladę.
Krok 9:
Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
Krok 10:
W poprzednich krokach przeprowadziliśmy temperowanie czekolady. Ugotowany w ten sposób będzie błyszczący i chrupiący po zestaleniu. Aby sprawdzić, czy tak jest, nałóż trochę czekolady na łyżkę i włóż do zamrażarki. Jeśli zamarza i nie rozmazuje się, wszystko jest w porządku.
Krok 11:
Przenieś czekoladę do szklanki.
Krok 12:
Na zmianę zanurzamy w nim banany.
Krok 13:
I udekoruj-wiórkami kokosowymi i kolorową posypką. Włóż do lodówki, aż czekolada stwardnieje.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Posypka cukiernicza - 395 kcal/100g