deser truskawkowo-twarogowy

bardzo smaczny i niezwykle zdrowy deser! Chcę podzielić się z wami przepisem na bardzo smaczny i zdrowy deser twarogowy z truskawkami. Podoba się to absolutnie każdemu bez wyjątku-zarówno dorosłym, jak i dzieciom, ponieważ po prostu nie można oprzeć się truskawkom. Spróbuj I ty!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 40 % 14 g
węglowodany 46 % 16 g
201 kcal
IG: 31 / 0 / 69

metoda gotowania

Czas gotowania: 15 min

do przygotowania tego deseru można użyć twarogu o dowolnej zawartości tłuszczu. Wybierz sam, jeśli chodzi o preferencje smakowe.
truskawki do nadzienia można przyjmować zarówno świeże, jak i mrożone. Tylko najpierw konieczne będzie rozmrożenie.

aby zrobić nadzienie truskawkowe, pokrój truskawki na kawałki i włóż do kadzi lub małego rondla. Dodaj trochę cukru i skrobi. Wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli używasz rozmrożonych truskawek, nie wylewaj soku powstałego podczas rozmrażania. Dodaj go również do truskawek.
podpalić i przy ciągłym mieszaniu doprowadzić do wrzenia. W takim przypadku masa nieco zgęstnieje i stanie się jak sos. Schłodzić gotowe nadzienie truskawkowe.

następnie weź ciężką śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 33%, w przeciwnym razie nie pęknie. Połącz śmietanę z cukrem pudrem i ubij z maksymalną mocą miksera, aż będzie puszysta, stabilna śmietana.
przetrzyj twaróg przez sito lub rozgnieć widelcem. Jeśli jest zbyt suchy, rozcieńczyć go, dodając niewielką ilość mleka lub płynnej śmietany.
następnie wymieszaj trzepaczką twarożek i kremową bitą śmietanę. Powinieneś uzyskać jednorodną, bujną i przewiewną masę twarogową. Dzięki dodaniu bitej śmietany krem twarogowy jest bardzo delikatny.

przygotuj Miski na deser.
połóż trochę nadzienia truskawkowego na dnie wszystkich misek. Następnie za pomocą torebki cukierniczej z dyszą napełnij miski kremem twarogowym. Podczas napełniania staraj się zanurzyć końcówkę dyszy w truskawkach. Tak więc po napełnieniu kremem nadzienie truskawkowe będzie równomiernie unosić się wzdłuż ścian miski, a podczas jedzenia będzie równomiernie spotykać się z kremem twarogowym.

aby udekorować desery, rozpuść trochę ciemnej czekolady i polej wierzchołki wszystkich deserów. Dodatkowo możesz ozdobić ciasteczkami lub owocami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy