skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Wziąłem miękki twarożek, jeśli weźmiesz rolnika, to też zadziała, po prostu uderz blenderem trochę dłużej.
Krok 2:
Mandarynki umyć i obrać, rozebrać na plasterki. Deser okaże się bardziej delikatny, jeśli plastry zostaną oczyszczone ze wszystkich filmów. Zdarza się, że mandarynki mają bardzo cienki film, w takich można go zostawić, jeśli jest grubszy i grubszy, nadal lepiej go usunąć. Plasterki można pozostawić w całości lub pokroić, aby równomiernie rozłożyć na deserze. Jest to najbardziej czasochłonna praca w przepisie, którą można wykonać z wyprzedzeniem, przykryć obrane mandarynki i włożyć do lodówki.
Krok 3:
W 30 gr żelatyny instant dodaj 350 ml zimnej przegotowanej wody, pozostaw do spęcznienia.
Krok 4:
Przebij twaróg blenderem.
Krok 5:
Dodaj mleko skondensowane i uderz wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Podgrzej spuchniętą żelatynę, ale nie pozwól jej się zagotować, wymieszaj, aby wszystko się rozproszyło, lekko ostudź. Wlać cienkim strumieniem stale mieszając masę twarogową szpatułką. Jeśli używasz innej żelatyny, lepiej przecedzić ją przez sito.
Krok 7:
Dodaj plasterki mandarynki wraz z wydzielonym sokiem do twarogu, wymieszaj i wlej do formy. Wziąłem silikonową formę do ciasta, możesz mieć Metal. Aby ułatwić wyjmowanie deseru, lepiej wyłożyć dowolny kształt folią spożywczą. Lub wlej deser do indywidualnych misek, a następnie nie musisz go odwracać, aby go wyjąć, tutaj do wyboru.
Krok 8:
Deser w formie przykryj i wstaw do lodówki, aż całkowicie stwardnieje, przez 2 do 4 godzin. Mój zamarzł po 2 godzinach, wszystko zależy od objętości i rodzaju kształtu, można go pozostawić na noc.
Krok 9:
Odwróć zamrożony deser na półmisek, ostrożnie oddziel formę i zdejmij folię. Udekoruj górę, jak chcesz, po prostu zetrę czekoladę. Do dekoracji możesz użyć mandarynki, pokroić w plasterki lub użyć obranych. Deser smakuje umiarkowanie słodko, o kremowym smaku twarogu i soczystej nucie mandarynki. Podczas serwowania możesz zaoferować polewę mandarynkową, według uznania.
Nowy Rok zawsze kojarzy się z białym śniegiem, z cytrusowym zapachem mandarynki i igieł.
śnieżnobiały mus z jasnymi plasterkami mandarynki wygląda zimowo, bajecznie i elegancko, ozdobi każdy stół, a o innej porze roku przypomni o uroczystości noworocznej !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g