deser z mandarynkami bez pieczenia

mus z twarogu mandarynkowego jest szybki i łatwy w przygotowaniu ! Co jest bardzo ważne w każde wakacje, zwłaszcza w Nowy Rok ! Żadna gospodyni nie opuści stołu noworocznego bez ciasta lub innego deseru, ale musisz mieć dużo czasu.. Więc szybko przygotuj lekki deser i pozwól mu stać w lodówce w gotowości !
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 9 g
tłuszcze 20 % 6 g
węglowodany 50 % 15 g
146 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Wziąłem miękki twarożek, jeśli weźmiesz rolnika, to też zadziała, po prostu uderz blenderem trochę dłużej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mandarynki umyć i obrać, rozebrać na plasterki. Deser okaże się bardziej delikatny, jeśli plastry zostaną oczyszczone ze wszystkich filmów. Zdarza się, że mandarynki mają bardzo cienki film, w takich można go zostawić, jeśli jest grubszy i grubszy, nadal lepiej go usunąć. Plasterki można pozostawić w całości lub pokroić, aby równomiernie rozłożyć na deserze. Jest to najbardziej czasochłonna praca w przepisie, którą można wykonać z wyprzedzeniem, przykryć obrane mandarynki i włożyć do lodówki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W 30 gr żelatyny instant dodaj 350 ml zimnej przegotowanej wody, pozostaw do spęcznienia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przebij twaróg blenderem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mleko skondensowane i uderz wszystko, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podgrzej spuchniętą żelatynę, ale nie pozwól jej się zagotować, wymieszaj, aby wszystko się rozproszyło, lekko ostudź. Wlać cienkim strumieniem stale mieszając masę twarogową szpatułką. Jeśli używasz innej żelatyny, lepiej przecedzić ją przez sito.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj plasterki mandarynki wraz z wydzielonym sokiem do twarogu, wymieszaj i wlej do formy. Wziąłem silikonową formę do ciasta, możesz mieć Metal. Aby ułatwić wyjmowanie deseru, lepiej wyłożyć dowolny kształt folią spożywczą. Lub wlej deser do indywidualnych misek, a następnie nie musisz go odwracać, aby go wyjąć, tutaj do wyboru.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Deser w formie przykryj i wstaw do lodówki, aż całkowicie stwardnieje, przez 2 do 4 godzin. Mój zamarzł po 2 godzinach, wszystko zależy od objętości i rodzaju kształtu, można go pozostawić na noc.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odwróć zamrożony deser na półmisek, ostrożnie oddziel formę i zdejmij folię. Udekoruj górę, jak chcesz, po prostu zetrę czekoladę. Do dekoracji możesz użyć mandarynki, pokroić w plasterki lub użyć obranych. Deser smakuje umiarkowanie słodko, o kremowym smaku twarogu i soczystej nucie mandarynki. Podczas serwowania możesz zaoferować polewę mandarynkową, według uznania.

Nowy Rok zawsze kojarzy się z białym śniegiem, z cytrusowym zapachem mandarynki i igieł.

śnieżnobiały mus z jasnymi plasterkami mandarynki wygląda zimowo, bajecznie i elegancko, ozdobi każdy stół, a o innej porze roku przypomni o uroczystości noworocznej !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy