ciasto ziemniaczane z krakersami z orzechami laskowymi i skondensowanym mlekiem

Zachwyć siebie i swoich bliskich ulubionym ciastem z dzieciństwa! Takie ciasto jest dla mnie nowością. Konsystencja jest dość interesująca-ziarnista. W rezultacie okazało się pyszne. Ziemniaki należy podawać w lodówce, aby ciasta nabrały bardziej wyrazistego, bogatego smaku, nasiąkły.
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 10 g
tłuszcze 21 % 17 g
węglowodany 66 % 53 g
397 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Orzechy laskowe kupić smażone lub usmażyć na suchej patelni samodzielnie. Zacznijmy od podstawy. Posiekaj bułkę tartą. Bardzo wygodnie jest to zrobić za pomocą maszynki do mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj orzechy. Odłóż kilka większych części na & quot; oczka & quot;. Wymieszaj posiekane orzechy laskowe z bułką tartą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce do ubijania włóż zmiękczone masło, wanilinę, cukier granulowany, mleko skondensowane, kakao w proszku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie wymieszaj, aż cukier się rozpuści

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz powstały krem z mieszanką orzechów. Wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Otrzymasz taką kruchą mieszankę

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mleko. Stopniowo dodawaj mleko, osiągając pożądaną konsystencję, aby masa stała się lepka, dobrze zachowała swój kształt.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Formujemy ziemniaki. Pamiętaj, jak rzeźbić śnieżki, a tutaj-weź część ciasta i uformuj gęstą bryłę, ubijając ją. Następnie nadaj pożądany kształt. Gotowe ciasta można zawinąć w mieszankę proszku kakaowego i cukru pudru. Z orzechów zrób Oczy-kiełki. Ciasta muszą parzyć w lodówce przez kilka godzin.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe ciasta podawaj z herbatą lub kawą. Miłego picia herbaty!

świetne ciasto na herbatę, zupełnie inne niż" ziemniaki " z ciasteczek. 
dzieci i nastolatki pokochają takie ciasta. Pamiętaj, aby podzielić się z nimi tym przepisem.

oczywiście, jeśli zrobisz ciasta na świątecznym stole, lepiej wyrzeźbić je równomiernie, schludnie, jak w sklepie. A jeśli gotujesz z dziećmi, na niedzielną herbatę, możesz puścić wodze fantazji-ziemniaki mają różne rozmiary i kształty. Skończyło się na 14 ciastkach mniej więcej tej samej wielkości. Możesz wziąć dowolne orzechy: orzechy laskowe, orzechy włoskie lub migdały. I możesz się bez nich obejść.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy