kapusta po meksykańsku

świetna pikantna sałatka ze świeżych warzyw do grilla i nie tylko. Chcę powiedzieć, że meksykańska kapusta okazała się bardzo paląca, chrupiąca i bardzo smaczna. Sałatka podobała mi się ze względu na ostrość i unikalne połączenie smaków soku pomidorowego i cytrynowego. Przyznam się do grzesznego czynu, chciałem najpierw polać kapustę olejem roślinnym, ale powstrzymałem się. I dobrze, że się powstrzymałam. Praktycznie okazało się, że jest to rodzaj marynowanej kapusty. Polecam sałatkę na piknik z grilla. Niedawno kupiłem broszurę kulinarną z przepisami na letnie sałatki. Moją uwagę przykuła sałatka meksykańska. Na pierwszy rzut oka zwykła surówka z białej kapusty z dodatkiem papryki i pomidorów, którą wielu z nas przygotowuje latem. I dlaczego sałatka nazywa się meksykańską, a nie na przykład ormiańską lub rosyjską. I na drugi rzut oka zwróciłem uwagę na obecność pikantnych goździków, czosnku, mielonego czarnego pieprzu, dużej ilości soku z limonki i braku oleju roślinnego i tradycyjnej marchewki w sałatce z kapusty. "cóż, pomyślałem, prawdopodobnie o to chodzi w meksykańskiej kapuście". A ponieważ jestem zwolennikiem wszystkiego, co proste i ekstremalne w gotowaniu, postanowiłem pokazać gotowanie meksykańskiej sałatki na zdjęciach krok po kroku. W przypadku pedantów kulinarnych poinformuję, że przepis wskazuje konkretną nazwę odmian papryki: 2 papryczki jalapeno , 1-Serrano i czerwoną cebulę.
AnaitAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 6 g
28 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
pokrój kapustę, cebulę, ostrą i bułgarską paprykę w cienkie paski, pomidory w kostkę. Umieść wszystkie warzywa w dużej misce, dodaj drobno posiekane warzywa, puree czosnkowe, goździki, czarny pieprz, sól i zalej sokiem z limonki. Dokładnie wymieszaj (ale nie zmiel!) i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy