deser nadziewane suszone morele
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj suszone morele i napełnij zimną wodą przez jeden dzień. Woda powinna ledwo pokrywać suszone morele. Po upływie czasu spuść wodę i dobrze wysusz suszone morele.
Krok 2:
Zmiel orzechy włoskie,
Krok 3:
W blenderze
Krok 4:
Dodaj do nich cukier
Krok 5:
I mieszaj, aż będzie gładka
Krok 6:
Nie przestając mieszać, dodawaj stopniowo sok z cytryny, aż mieszanina zmieni kolor na biały.
Krok 7:
Następnie suszone morele
Krok 8:
Wypełnij powstałym mięsem mielonym
Krok 9:
I włóż do salaterki.
Krok 10:
Mikserem ubij śmietanę z cukrem
Krok 11:
I napełnij ją zawartością salaterki.
Krok 12:
Wysyłamy do lodówki na 4-6 godzin.
Krok 13:
Nadziewane suszone morele są gotowe, dzieci bardzo je uwielbiają.
Krok 14:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g