deser nadziewane suszone morele

pyszny deser jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy! Wszyscy wiedzą o zaletach suszonych moreli, ale niewiele osób stale je je jako niezależne danie. Głównie gotuje się z niego kompoty i dodaje do wypieków. Stosując odrobinę wyobraźni, wymyśliłem przepis na suszone morele dla dzieci. Nadziewane suszone morele to smaczny i zdrowy przysmak dla małych słodyczy, a także pomaga wzmocnić odporność.
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 35 % 18 g
węglowodany 54 % 28 g
292 kcal
IG: 81 / 0 / 19

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 4 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj suszone morele i napełnij zimną wodą przez jeden dzień. Woda powinna ledwo pokrywać suszone morele. Po upływie czasu spuść wodę i dobrze wysusz suszone morele.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel orzechy włoskie,

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W blenderze

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj do nich cukier

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I mieszaj, aż będzie gładka

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nie przestając mieszać, dodawaj stopniowo sok z cytryny, aż mieszanina zmieni kolor na biały.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie suszone morele

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wypełnij powstałym mięsem mielonym

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I włóż do salaterki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Mikserem ubij śmietanę z cukrem

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I napełnij ją zawartością salaterki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wysyłamy do lodówki na 4-6 godzin.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Nadziewane suszone morele są gotowe, dzieci bardzo je uwielbiają.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy