skład / składniki
metoda gotowania
wcześniej ugotuj marchewki i ziemniaki. W osobnym rondlu-jajka. Wszystko schładzamy i oczyszczamy.
lepiej jest używać niezbyt dużej, średniej tarki. Z góry musisz również przygotować 6 małych misek, w których dodamy składniki sałatki, aby nie mieszały się ze sobą.
więc trzy ziemniaki, marchew, ser topiony, białka jaj. Wszystko układamy w miseczkach.
obierz i drobno posiekaj cebulę, włóż ją do osobnej miski. Rozłóż rybę i lekko ugniataj widelcem(również w misce).
zbieramy sałatkę, smarując każdą warstwę majonezem, w tej kolejności:
1-konserwy rybne
2 - starte białka
3 - marchewka
4 - cebula
5 - ser topiony
6 - ziemniaki
gotową sałatkę smarujemy majonezem na wierzchu i "mimozozujemy":)) czyli trzy żółtka na drobnej tarce, aby wyglądały jak Mimoza. Włóż sałatkę do lodówki na trzy godziny (lub możesz przez całą noc).
serwujemy naszą mimozę do stołu i cieszymy się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Saura blanszowana w oleju - 283 kcal/100g
- Sardynka Atlantycka z dodatkiem masła - 238 kcal/100g
- Sardynka w oleju - 221 kcal/100g
- Sardynka w sosie pomidorowym - 162 kcal/100g
- Makrela w oleju - 278 kcal/100g
- Szprot w sosie pomidorowym - 154 kcal/100g