skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić sałatkę z owoców morza? Kulinarny przepis na tę sałatkę obejrzałam w księgarni. Sałatka-koktajl morski z owoców morza będzie świetnie wyglądać na każdym świątecznym stole. Ta sałatka należy do kategorii lekkich i zdrowych potraw. Przygotowanie sałatki nie zajmuje dużo czasu. Rozmrozić owoce morza i gotować we wrzącej wodzie przez kilka minut. Wrzuć zawartość garnka do durszlaka, aby szkło woda. Podczas chłodzenia owoców morza przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, dodając ząbki świeżego czosnku przepuszczone przez prasę i kapary pokrojone na małe kawałki, a także sól morską i czarny pieprz. Na dnie szklanek przygotowanych na sałatkę koktajlową połóż liście zielonej sałaty, następnie owoce morza, a na wierzch polej dressingiem.Wstaw szklanki do lodówki na 3 godziny. Sałatka z owoców morza koktajl morski jest gotowy, podawaj posypany drobno posiekaną bazylią. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Koktajl morski - 95 kcal/100g