skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować tzatziki? Zbierz wszystkie składniki, aby mieć je pod ręką. Weź jogurt naturalny, bez substancji słodzących. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest najlepsza. Zamiast oliwy z oliwek możesz spróbować dowolnego innego odpowiedniego oleju roślinnego, nawet słonecznikowego. Smak sosu nie będzie już klasyczny, ale nadal będzie pyszny.
Krok 2:
Umyj ogórek, obierz go. Gęstość sosu można zmienić, dodając lub zmniejszając miąższ ogórka. Oznacza to, że możesz wziąć dwa ogórki zamiast jednego.
Krok 3:
Zetrzyj ogórek na drobnej tarce do głębokiej miski. Możesz użyć robota kuchennego.
Krok 4:
Wyciśnij sok z powstałej masy ogórkowej. Nie byłem szczególnie zainteresowany, miąższ pozostał lekko soczysty. Posolić, dodać posiekany czosnek i wymieszać.
Krok 5:
Wlej ocet z białego wina do masy ogórkowej. Dodaj jogurt naturalny i wszystko wymieszaj. Pożądane jest, aby jogurt był jak najgrubszy.
Krok 6:
Wlej oliwę z oliwek i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Krok 7:
Włóż sos do lodówki, aby ostygł. Ponadto wszystkie składniki potrzebują trochę czasu na większe nasycenie.
Krok 8:
Udekoruj gotowy sos tzatziki cienkimi plasterkami ogórka, oliwkami, ziołami lub kaparami.
Krok 9:
Sos tzatziki można podawać z warzywami, rybami, mięsem lub po prostu chlebem.
ten sos ma kilka nazw: zaziki, tzatziki. W klasycznej wersji musisz wziąć odciągnięty jogurt z mleka owczego lub koziego. Grecy uwielbiają jeść go z rybami. Czasami do sosu dodaje się miętę, posiekane świeże zioła. Zamiast octu możesz bezpiecznie użyć soku z cytryny.
uważa się, że ojczyzną sosu jest Turcja. Ponieważ jego nazwa pochodzi od tureckiego słowa "jajik". Dla Turków jest to również sos ogórkowy z jogurtem.
Skórka z ogórków, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona ani gorzka, nie trzeba jej ciąć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny "Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g