sos tzatziki

pyszny grecki sos do dań mięsnych! Czy kiedykolwiek gotowałeś tzatziki? Z jednej strony jest to świetna Pasta do smarowania, którą można nakładać na chleb, jeść z różnymi potrawami, az drugiej jest to sos do mięsa, drobiu i ryb. Do gotowania nie są wymagane żadne umiejętności, wszystko jest niezwykle proste!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 3 g
tłuszcze 63 % 12 g
węglowodany 21 % 4 g
141 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować tzatziki? Zbierz wszystkie składniki, aby mieć je pod ręką. Weź jogurt naturalny, bez substancji słodzących. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest najlepsza. Zamiast oliwy z oliwek możesz spróbować dowolnego innego odpowiedniego oleju roślinnego, nawet słonecznikowego. Smak sosu nie będzie już klasyczny, ale nadal będzie pyszny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ogórek, obierz go. Gęstość sosu można zmienić, dodając lub zmniejszając miąższ ogórka. Oznacza to, że możesz wziąć dwa ogórki zamiast jednego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ogórek na drobnej tarce do głębokiej miski. Możesz użyć robota kuchennego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyciśnij sok z powstałej masy ogórkowej. Nie byłem szczególnie zainteresowany, miąższ pozostał lekko soczysty. Posolić, dodać posiekany czosnek i wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej ocet z białego wina do masy ogórkowej. Dodaj jogurt naturalny i wszystko wymieszaj. Pożądane jest, aby jogurt był jak najgrubszy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej oliwę z oliwek i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż sos do lodówki, aby ostygł. Ponadto wszystkie składniki potrzebują trochę czasu na większe nasycenie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Udekoruj gotowy sos tzatziki cienkimi plasterkami ogórka, oliwkami, ziołami lub kaparami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sos tzatziki można podawać z warzywami, rybami, mięsem lub po prostu chlebem.

ten sos ma kilka nazw: zaziki, tzatziki. W klasycznej wersji musisz wziąć odciągnięty jogurt z mleka owczego lub koziego. Grecy uwielbiają jeść go z rybami. Czasami do sosu dodaje się miętę, posiekane świeże zioła. Zamiast octu możesz bezpiecznie użyć soku z cytryny.

uważa się, że ojczyzną sosu jest Turcja. Ponieważ jego nazwa pochodzi od tureckiego słowa "jajik". Dla Turków jest to również sos ogórkowy z jogurtem.

Skórka z ogórków, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona ani gorzka, nie trzeba jej ciąć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny "Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g

Podobne przepisy