suszony kurczak do piwa w domu

pikantna, aromatyczna, naturalna, pyszna przekąska! Suszony kurczak do piwa jest łatwy i prosty do zrobienia w domu. Apetyczny, pikantny, z lekkim czosnkowym akcentem, a co najważniejsze dietetyczny kurczak zachwyci wszystkich miłośników przysmaków. Przepis nadaje się zarówno na przekąskę, jak i na świąteczny stół.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 68 % 19 g
tłuszcze 7 % 2 g
węglowodany 25 % 7 g
143 kcal
IG: 43 / 0 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 9 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić suszonego kurczaka do piwa w domu? Najpierw przygotuj mięso z kurczaka do dalszego zwijania go w przyprawach. Oddziel filet od kości lub użyj gotowego fileta z kurczaka. Następnie dobrze umyj piersi i osusz je ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź głęboki pojemnik i wlej do niego czarny mielony pieprz, czerwoną mieloną ostrą paprykę, granulowany cukier i sól. Dokładnie je wymieszaj. Następnie wlej trochę koniaku do tej mieszanki i wszystko ponownie wymieszaj. Koniak można zastąpić wódką, whisky lub brandy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Każdą pierś z polędwicy obficie natrzyj powstałą aromatyczną mieszanką i włóż do tego samego pojemnika z przyprawami, posyp filet resztkami przygotowanej przyprawy. Przykryj pojemnik pokrywką lub folią spożywczą i wstaw do lodówki na 24 godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po tym czasie wyjmij pojemnik z lodówki, spuść powstały płyn i dokładnie opłucz kawałki mięsa z kurczaka pod bieżącą wodą. I ponownie dokładnie osusz je ręcznikami papierowymi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj mieszankę do maczania kurczaka. Ponownie weź głęboki pojemnik i wlej do niego czarny mielony pieprz, czerwony mielony pieprz, paprykę, chmiel-suneli i suchy czosnek. W razie potrzeby czosnek można zastąpić świeżym. W takim przypadku należy go drobno pokruszyć: zetrzeć na drobnej tarce lub posiekać prasą do czosnku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj wszystkie przyprawy i zwiń w nich piersi z kurczaka, dobrze wcierając powstałą mieszankę przypraw w mięso.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź jedną pierś, zawiń ją w gazę złożoną w 2-3 warstwach lub bawełnianą szmatkę. Zrób to samo z drugim kawałkiem. Po przygotowaniu obu kawałków weź małą piankową formę, połóż na niej kilka drewnianych szaszłyków lub chińskich pałeczek, połóż na nich piersi z kurczaka owinięte w gazę (powinna być dobra wentylacja). Przechowuj cały ten projekt z kawałkami polędwicy w lodówce przez 7 dni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj gotowego suszonego kurczaka na stole, pokrojonego w cienkie warstwy. Smacznego!

kurczak okazuje się całkiem smaczny, ale nikt nie odwołał eksperymentów. Następnym razem chcę ugotować go według tego samego przepisu, ale dodając inne przyprawy. Czosnek nadaje mięsu z kurczaka wyjątkowy smak, więc nie wykluczałbym tego. Ale z resztą przypraw jest gotowy do "zabawy". 

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal / 100g

Podobne przepisy