skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić suszonego kurczaka do piwa w domu? Najpierw przygotuj mięso z kurczaka do dalszego zwijania go w przyprawach. Oddziel filet od kości lub użyj gotowego fileta z kurczaka. Następnie dobrze umyj piersi i osusz je ręcznikami papierowymi.
Krok 2:
Weź głęboki pojemnik i wlej do niego czarny mielony pieprz, czerwoną mieloną ostrą paprykę, granulowany cukier i sól. Dokładnie je wymieszaj. Następnie wlej trochę koniaku do tej mieszanki i wszystko ponownie wymieszaj. Koniak można zastąpić wódką, whisky lub brandy.
Krok 3:
Każdą pierś z polędwicy obficie natrzyj powstałą aromatyczną mieszanką i włóż do tego samego pojemnika z przyprawami, posyp filet resztkami przygotowanej przyprawy. Przykryj pojemnik pokrywką lub folią spożywczą i wstaw do lodówki na 24 godziny.
Krok 4:
Po tym czasie wyjmij pojemnik z lodówki, spuść powstały płyn i dokładnie opłucz kawałki mięsa z kurczaka pod bieżącą wodą. I ponownie dokładnie osusz je ręcznikami papierowymi.
Krok 5:
Przygotuj mieszankę do maczania kurczaka. Ponownie weź głęboki pojemnik i wlej do niego czarny mielony pieprz, czerwony mielony pieprz, paprykę, chmiel-suneli i suchy czosnek. W razie potrzeby czosnek można zastąpić świeżym. W takim przypadku należy go drobno pokruszyć: zetrzeć na drobnej tarce lub posiekać prasą do czosnku.
Krok 6:
Wymieszaj wszystkie przyprawy i zwiń w nich piersi z kurczaka, dobrze wcierając powstałą mieszankę przypraw w mięso.
Krok 7:
Weź jedną pierś, zawiń ją w gazę złożoną w 2-3 warstwach lub bawełnianą szmatkę. Zrób to samo z drugim kawałkiem. Po przygotowaniu obu kawałków weź małą piankową formę, połóż na niej kilka drewnianych szaszłyków lub chińskich pałeczek, połóż na nich piersi z kurczaka owinięte w gazę (powinna być dobra wentylacja). Przechowuj cały ten projekt z kawałkami polędwicy w lodówce przez 7 dni.
Krok 8:
Podawaj gotowego suszonego kurczaka na stole, pokrojonego w cienkie warstwy. Smacznego!
kurczak okazuje się całkiem smaczny, ale nikt nie odwołał eksperymentów. Następnym razem chcę ugotować go według tego samego przepisu, ale dodając inne przyprawy. Czosnek nadaje mięsu z kurczaka wyjątkowy smak, więc nie wykluczałbym tego. Ale z resztą przypraw jest gotowy do "zabawy".
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal / 100g