smalec w czekoladzie

niestandardowe połączenie smaku dla smakoszy! Każda gospodyni prawdopodobnie słyszała o takim daniu jak smalec w czekoladzie. Myślę, że niewielu smakowało to danie. Uwielbiam eksperymentować, dlatego wczoraj zabrałem się za przygotowanie tego słodyczy według bardzo prostego przepisu kulinarnego.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 4 g
tłuszcze 69 % 62 g
węglowodany 27 % 24 g
668 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź ciemną czekoladę, bez żadnych dodatków. Przygotowujemy również pozostałe produkty z listy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zaczynamy więc od dokładnego umycia smalcu o niskiej zawartości soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wysuszyć ręcznikiem papierowym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie pokrój przygotowany smalec na cienkie plasterki o grubości około 0,2-0,4 milimetra.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Aby to zrobić, umieść tabliczkę czekolady połamaną na kawałki w małej żelaznej misce, którą wkładamy do żelaznej miski o większej średnicy lub garnka z wodą. Wykonujemy średni ogień i czekamy na podgrzanie wody w dolnej misce. Zaraz potem czekolada zacznie się topić. Nie zapomnij stale mieszać powstałej masy. Czekoladę można również stopić w kuchence mikrofalowej, co jest znacznie szybsze i łatwiejsze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj luźne składniki w misce: kardamon, mieloną czarną i czerwoną paprykę. Wszystkie składniki powinny być równomiernie rozłożone między sobą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz bierzemy przygotowane wcześniej plastry smalcu i obtaczamy je w odpowiedniej ilości posypki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie zanurz smalec w roztopionej czekoladzie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Półfabrykaty układamy naprzemiennie na folii, którą lepiej umieścić na płycie kuchennej lub blasze do pieczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wysyłamy nasz smakołyk na noc do zamrażarki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rano możesz już spróbować słodyczy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego!

oto takie oryginalne cukierki, które mamy z Tobą. Smakują nietypowo, ale bardzo mi się podobały. Ze względu na to, że przyprawy są dodawane do masy czekoladowej, okazuje się, że jest to opcja z przekąskami. Zrobiłem to danie po raz pierwszy, teraz będę gotować częściej. Moja przyjaciółka podzieliła się wskazówkami, jak zrobić smalec w czekoladzie z kilkoma dodatkami. Dodaje więc imbir (1/3 łyżeczki) i szczyptę gałki muszkatołowej do czekolady - zgodnie z proporcjami wskazanymi w przepisie. W niektórych restauracjach to danie jest podawane na deser, wyobrażam sobie, ile to kosztuje! Niezależnie od tego, czy sam robisz smalec w czekoladzie, Proces jest interesujący i możesz dobrze zaoszczędzić pieniądze.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy