ryż z fasolą i warzywami

chcesz różnorodności w jedzeniu! Wypróbuj nowe kombinacje! Ryż i fasola, co?! Ryż z fasolą to świetny lunch. Węglowodany i białka można zaopatrzyć przez cały dzień, przygotowując to proste danie.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 7 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 56 % 19 g
189 kcal
IG: 53 / 47 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Namocz fasolę przez noc (lub 8 godzin przed przygotowaniem potrawy).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odcedź wodę z fasoli, zalej nową, dodaj sól i gotuj. Sól nie pozwoli fasoli zagotować się w owsiance.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i grubo posiekaj czosnek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W dużym rondlu rozgrzej olej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj czosnek i cebulę do oleju. Mieszać. Dodaj sól i mieszankę pieprzu zmieloną w moździerzu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Grubo posiekaj paprykę i dodaj do cebuli z masłem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj oregano.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj i usmaż.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy warzywa będą miękkie, dodaj mięso mielone. Gotuj, od czasu do czasu mieszając.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Opłucz ryż i dodaj do garnka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wymieszaj i pozwól mu wchłonąć smaki innych potraw.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej fasolę z bulionem do warzyw i mięsa mielonego z ryżem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem na najmniejszym ogniu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowe, gdy bulion jest prawie cały odparowany-wchłonięty.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Oregano suche - 306   kcal/100g
  • Mieszanka groszku pieprzowego - 231   kcal/100g

Podobne przepisy