Sałatka Teneryfowa

Lekka, sycąca i niskokaloryczna przekąska-sałatka z Wysp Kanaryjskich!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 9 g
tłuszcze 29 % 8 g
węglowodany 39 % 11 g
149 kcal
IG: 18 / 82 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Sałatka z rękami na półmisku;
2. Pokrój banany w plasterki 0,5 cm i ułóż na sałatce;
3. Połóż krewetki;
3. Posyp orzechami na wierzchu;
4. Wymieszaj majonez i sok pomarańczowy i polej nim sałatkę;
5. Posyp pieprzem i gałką muszkatołową.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy