skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty.
Krok 2:
Opłucz filet z kurczaka pod bieżącą wodą. Drobno posiekaj (kostki 1-1, 5 cm) i usmaż kurczaka. Używamy 2 łyżek.l olej. Ktoś lubi złotą skórkę, a ja wolę ją dusić-bez skórki jest o wiele bardziej miękka i soczysta, jak dla mnie. Trochę soli. Odstawić do ostygnięcia.
Krok 3:
Rozgrzej piekarnik do 140-180 stopni. Weź Bochenek. Kroimy 9 plasterków bułki, kroimy je w drobną kostkę (robię około 1-1,5 cm), wkładamy do nagrzanego piekarnika na 5-10 minut (suszymy, zamieniamy w Złote krakersy). Odstawiamy je do ostygnięcia.
Krok 4:
Gotuj na twardo 3-jajka. Ochładzać. Czyścić. Oddzielamy żółtka od białek (białka nam się nie przydadzą, można je wykorzystać w innym naczyniu). Robimy sos sałatkowy. Bierzemy 3 żółtka i dokładnie ugniatamy widelcem.
Krok 5:
Wyciśnij sok z cytryny do czystej miski. Wyrzuć nasiona (powinieneś dostać 2 łyżki.l sok).
Krok 6:
Dodaj 2 łyżki do posiekanego żółtka. l sok z cytryny, 1 łyżka.l musztarda. Wymieszać. Przepuszczamy czosnek przez prasę czosnkową (jest na pierwszym zdjęciu), po czym zmiażdżony czosnek miesza się z masą żółtka i soku z cytryny.
Krok 7:
Dodaj oliwę z oliwek (1 łyżka), sól, pieprz do tej mieszanki jajecznej. Wszystko wymieszać. Sos sałatkowy jest gotowy.
Krok 8:
Następnie zetrzyj parmezan na drobnej tarce.
Krok 9:
Umyj, osusz, drobno rozerwij liście sałaty i włóż je do głębokiego naczynia (salaterka, miska).
Krok 10:
Pokrój wiśnie na połówki lub cztery kliny (robię cztery kliny, ponieważ wygodniej jest mieszać i jeść, jak dla mnie. Rozłóż pomidory na liściach sałaty.
Krok 11:
Następnie rozłóż nasz gotowy drobno posiekany kurczak. Polej sałatkę dressingiem.
Krok 12:
Dobrze wymieszaj.
Krok 13:
Dodaj krakersy.
Krok 14:
Posyp serem i włóż do lodówki na 30-60 minut do namoczenia.
podawaj na zimno (chociaż ktoś lubi i jest ciepły). Sałatka Cezar z kurczakiem i domowymi krakersami jest idealna na świąteczny stół.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Sól jodowana - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g