skład / składniki
metoda gotowania
1. Suszone borowiki moczyć przez godzinę w wodzie. Świeże (400 g) muszą być dobrze oczyszczone.
2. Przygotuj bazę masła i mąki: w rondlu (najlepiej z grubym dnem) rozpuść masło, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Ciągle mieszając, dodaj bulion wołowy (w skrajnych przypadkach wodę), sól, zagotuj.
3. W tej podstawie wkładamy grzyby i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 40 minut.
4. Ziemniaki powinny się dobrze ugotować. Dodaj mleko, śmietanę, ocet. Mieszając, doprowadzić do wrzenia.
5. Do gotowej zupy wkładamy drobno posiekany koperek.
6. Porcjami, w każdym talerzu, ostrożnie połóż jajko w koszulce na zupie. Jeśli to nie zadziała, wystarczy jajko na miękko, nacięte lub połamane, aby zawartość płynnego żółtka lekko wyciekła do zupy.
tak jest! Piękne, smaczne, satysfakcjonujące. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Borowiki suszone - 286 kcal/100g
- Kurki suszone - 261 kcal/100g
- Borowiki suszone - 231 kcal/100g
- Borowiki suszone - 315 kcal/100g
- Shiitake suszone - 331 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g