Czeska zupa z suszonych borowików z mlekiem Kulajda

obfita zupa z delikatną kwaskowatością, przyjemnym zapachem koperku i gotowanym jajkiem. O tej zupie Czesi układają wiersze. Czeski poeta Václav Dánek, pasjonat gotowania, wydał cały zbiór, w którym wprowadza czytelnika w czeską kuchnię, poświęcając potrawie cały wiersz. Poeta mówi o swoim hobby, że najpierw coś gotuje, a potem pisze o tym wiersz. A kulajda znalazła swoje honorowe miejsce w tej kolekcji. Gotowanie nie jest trudne, nie jest kłopotliwe, a nie potrzeba dużo czasu.

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 5 g
tłuszcze 35 % 6 g
węglowodany 35 % 6 g
97 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Suszone borowiki moczyć przez godzinę w wodzie. Świeże (400 g) muszą być dobrze oczyszczone.

2. Przygotuj bazę masła i mąki: w rondlu (najlepiej z grubym dnem) rozpuść masło, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Ciągle mieszając, dodaj bulion wołowy (w skrajnych przypadkach wodę), sól, zagotuj.

3. W tej podstawie wkładamy grzyby i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 40 minut.

4. Ziemniaki powinny się dobrze ugotować. Dodaj mleko, śmietanę, ocet. Mieszając, doprowadzić do wrzenia.

5. Do gotowej zupy wkładamy drobno posiekany koperek.

6. Porcjami, w każdym talerzu, ostrożnie połóż jajko w koszulce na zupie. Jeśli to nie zadziała, wystarczy jajko na miękko, nacięte lub połamane, aby zawartość płynnego żółtka lekko wyciekła do zupy.

tak jest! Piękne, smaczne, satysfakcjonujące. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 286   kcal/100g
  • Kurki suszone - 261   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 231   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 315   kcal/100g
  • Shiitake suszone - 331   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy