cielęcina w sosie z tuńczyka po włosku

cielęcina w sosie tuńczykowym po włosku, intrygująca, prawda? Gotujemy?! Vitello tonato to delikatne i wyrafinowane danie. Kiedy widzisz taki urok na stole-od razu chcesz spróbować!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 8 g
tłuszcze 65 % 15 g
węglowodany 0 % 0 g
160 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

1. Mięso owinąć szczelnie papierem do pieczenia, związać nitką, dobrze zabezpieczając końce jak kiełbasę.

2. Zanurz mięso (potrzebujesz polędwicy) we wrzącej wodzie (lub weź bulion), przykryj, wyłącz ogień, pozostaw do gotowania przez 4 godziny - jest to nieco zmieniona technologia gotowania mięsa zwana suvid - mięso samo się gotuje i staje się delikatne, gdy woda ostygnie.

3. Ubij żółtka z musztardą, pieprzem i solą.

4. Stopniowo wlewaj trochę oleju, nie przestając ubijać.

5. Dodaj sardele (filety), tuńczyka (konserwy), 0,5 łyżki do powstałego sosu.l kapary, 2 łyżki. l bulion, w którym gotowano mięso - wszystko wymieszaj i posiekaj w blenderze.

6. Jeśli to konieczne, dodaj więcej bulionu, aby uzyskać masę, taką jak nietłusta śmietana.

7. Cielęcinę pokroić w cienkie plasterki, polać sosem, udekorować ziołami i pozostałymi kaparami. Cielęcina Vitello tonato jest gotowa! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Tuńczyk w oleju roślinnym - 190   kcal/100g
  • Tuńczyk we własnym soku - 96   kcal/100g
  • Tuńczyk świeży - 101   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy