skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny-oliwę z oliwek lub olej z pestek winogron i usmaż pokrojoną w kostkę dynię.
Krok 2:
Tak wygląda Dynia smażona na dużym ogniu.
Krok 3:
Teraz dodaj do niej resztę składników tego niezwykłego dżemu bez cukru. 1,5 szklanki mieszanki suszonych owoców. Podkreśliłem w nim żurawinę suszoną w soku jabłkowym jako źródło witaminy C, ale możesz użyć dowolnych suszonych owoców w różnych proporcjach, w zależności od efektu, który chcesz uzyskać. Na przykład, przy niewystarczającej aktywności jelit, możesz wziąć więcej suszonych śliwek, a przy chorobach serca - więcej suszonych moreli.
Krok 4:
Woda - 3/4 szklanki, łyżeczka cynamonu i przepis na 5 łyżek miodu daktylowego. Ale wezmę tylko 3 łyżki silanu i 2 syrop klonowy. Zmniejszy to nieco kalorie i doda niuansów smaku. Wymieszaj wszystko, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około godzinę.
Krok 5:
Gdy dżem dyniowy jest już zimny, możesz go udekorować orzechami włoskimi i pestkami dyni.
z medycznego punktu widzenia-najważniejszymi cechami dyni są jej właściwości uspokajające i przeciwbólowe. Prowitaminy A, które w nadmiarze mają dobry wpływ na skórę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mieszanka suszonych owoców - 250 kcal/100g