dżem z dyni i suszonych owoców

pomysł na przysmak-dżem dyniowy z suszonymi owocami! . Moim pacjentom, którzy chcą znormalizować wagę i poprawić stan skóry, polecam dodanie dyni do swojej diety! Doskonale nasyca, mimo że w 100 gramach jest tylko 22 cal. Moje domowe po prostu go uwielbiają)
Julia ReznikovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 71 % 20 g
147 kcal
IG: 5 / 29 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny-oliwę z oliwek lub olej z pestek winogron i usmaż pokrojoną w kostkę dynię.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Tak wygląda Dynia smażona na dużym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz dodaj do niej resztę składników tego niezwykłego dżemu bez cukru. 1,5 szklanki mieszanki suszonych owoców. Podkreśliłem w nim żurawinę suszoną w soku jabłkowym jako źródło witaminy C, ale możesz użyć dowolnych suszonych owoców w różnych proporcjach, w zależności od efektu, który chcesz uzyskać. Na przykład, przy niewystarczającej aktywności jelit, możesz wziąć więcej suszonych śliwek, a przy chorobach serca - więcej suszonych moreli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Woda - 3/4 szklanki, łyżeczka cynamonu i przepis na 5 łyżek miodu daktylowego. Ale wezmę tylko 3 łyżki silanu i 2 syrop klonowy. Zmniejszy to nieco kalorie i doda niuansów smaku. Wymieszaj wszystko, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy dżem dyniowy jest już zimny, możesz go udekorować orzechami włoskimi i pestkami dyni.

z medycznego punktu widzenia-najważniejszymi cechami dyni są jej właściwości uspokajające i przeciwbólowe. Prowitaminy A, które w nadmiarze mają dobry wpływ na skórę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mieszanka suszonych owoców - 250   kcal/100g

Podobne przepisy