marcepan miodowy

pyszna i zdrowa słodycz do herbaty, a także alternatywa dla mastyksu!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 13 g
tłuszcze 44 % 37 g
węglowodany 41 % 35 g
546 kcal
IG: 26 / 0 / 74

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Obierz migdały - w tym celu gotuj przez 2 minuty, odcedź i zalej zimną wodą, teraz możesz łatwo usunąć skórkę z orzechów;
2. Obrane migdały zmielić w blenderze na gładką masę;
3. Dodaj miód i dokładnie ugniataj jak ciasto, aż powstanie gładka, elastyczna masa.
gotowy marcepan można przechowywać w lodówce do 2 miesięcy, zawinięty w plastikową torbę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Gorzkie migdały - 645   kcal/100g

Podobne przepisy