kasza mleczna z pokruszonej gryki

danie dietetyczne na każdy dzień. Przydatne i szybkie. Bardzo łatwy przepis. Polecam wszystkim spróbować! Jeśli w ogóle nie dodajesz mleka, możesz użyć tego przepisu w diecie gryczanej.
LidalideczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 4 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 68 % 15 g
103 kcal
IG: 63 / 0 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min
przygotowanie jest naprawdę bardzo szybkie i proste. Doprowadzić wodę do wrzenia. Opłucz płatki ciepłą wodą. Wlać do rondla z wrzącą wodą. Mieszając gotować, aż płatki całkowicie wchłoną płyn. Wlej mleko. Musi być gorąco. Dodaj sól, cukier. Gotujemy to wszystko przez 10 minut. Na talerzach z owsianką można włożyć kawałek masła. To takie proste i pyszne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Gryka kruszona - 313   kcal/100g

Podobne przepisy