ravioli z ricottą
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
do przesianej mąki włożyć ubite jajka, dodać sól i zagnieść strome ciasto. Odłóż na bok, zawijając w folię spożywczą na 1 godzinę.
posortuj liście szpinaku, usuwając uszkodzone. Spłucz pod bieżącą wodą i blanszuj we wrzącej wodzie przez około 5 minut. Pozwól spłynąć w durszlaku.
drobno posiekaj cebulę i smaż na maśle aż zmięknie. Wymieszaj z liśćmi szpinaku, które drobno posiekaj i zmiel blenderem. Wlać ricottę i posypać drobno startym serem. Dobrze wymieszaj. Wszystko to rozgrzewa się trochę, około 2 minut. Nadzienie jest gotowe.
podziel ciasto na 2 części. Rozwałkuj każdą połówkę w prostokątne warstwy. Im cieńszy, tym lepiej. Warstwy powinny być tego samego rozmiaru. Połóż nadzienie na jednej warstwie. 1 łyżeczka. Kulki nadzienia powinny cofać się od krawędzi formacji o 5 cm, a między sobą – o 10 centymetrów, smarować jajka białkiem wokół każdego nadzienia. Przykryj drugą warstwą. Delikatnie naciśnij ciasto rękami wokół powstałych guzków nadzienia, aby uzyskać 1 wspólną warstwę w guzkach. Teraz pokrój kręconym nożem na kwadraty o wielkości 5 cm z guzkiem pośrodku. Oto przygotowanie ravioli.
gotuj je jako pierogi lub pierogi. Posolić wodę, poczekać, aż się zagotuje i wrzucić porcje ravioli. Gotuj nie dłużej niż 5 minut. Wyjmij i pozwól spłynąć.
na patelni ze stopionym masłem usmaż liście szałwii. Ten dressing skropić ravioli i posypać startym parmezanem. Teraz możesz traktować rodzinę przyjemnym smakiem i obfitym daniem. Mam nadzieję, że wszystkim się spodoba.
posortuj liście szpinaku, usuwając uszkodzone. Spłucz pod bieżącą wodą i blanszuj we wrzącej wodzie przez około 5 minut. Pozwól spłynąć w durszlaku.
drobno posiekaj cebulę i smaż na maśle aż zmięknie. Wymieszaj z liśćmi szpinaku, które drobno posiekaj i zmiel blenderem. Wlać ricottę i posypać drobno startym serem. Dobrze wymieszaj. Wszystko to rozgrzewa się trochę, około 2 minut. Nadzienie jest gotowe.
podziel ciasto na 2 części. Rozwałkuj każdą połówkę w prostokątne warstwy. Im cieńszy, tym lepiej. Warstwy powinny być tego samego rozmiaru. Połóż nadzienie na jednej warstwie. 1 łyżeczka. Kulki nadzienia powinny cofać się od krawędzi formacji o 5 cm, a między sobą – o 10 centymetrów, smarować jajka białkiem wokół każdego nadzienia. Przykryj drugą warstwą. Delikatnie naciśnij ciasto rękami wokół powstałych guzków nadzienia, aby uzyskać 1 wspólną warstwę w guzkach. Teraz pokrój kręconym nożem na kwadraty o wielkości 5 cm z guzkiem pośrodku. Oto przygotowanie ravioli.
gotuj je jako pierogi lub pierogi. Posolić wodę, poczekać, aż się zagotuje i wrzucić porcje ravioli. Gotuj nie dłużej niż 5 minut. Wyjmij i pozwól spłynąć.
na patelni ze stopionym masłem usmaż liście szałwii. Ten dressing skropić ravioli i posypać startym parmezanem. Teraz możesz traktować rodzinę przyjemnym smakiem i obfitym daniem. Mam nadzieję, że wszystkim się spodoba.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ricotta - 174 kcal/100g
- Szałwia świeża - 58 kcal/100g