ravioli z ricottą

świetne danie na rodzinny obiad i goście mogą spróbować. Błędnie uzna ricottę za ser. Ten produkt mleczny nie jest wytwarzany z mleka. Jest zrobiony z serwatki pozostałej po ugotowaniu sera.
JaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 9 g
tłuszcze 26 % 9 g
węglowodany 47 % 16 g
171 kcal
IG: 13 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min
do przesianej mąki włożyć ubite jajka, dodać sól i zagnieść strome ciasto. Odłóż na bok, zawijając w folię spożywczą na 1 godzinę.
posortuj liście szpinaku, usuwając uszkodzone. Spłucz pod bieżącą wodą i blanszuj we wrzącej wodzie przez około 5 minut. Pozwól spłynąć w durszlaku.
drobno posiekaj cebulę i smaż na maśle aż zmięknie. Wymieszaj z liśćmi szpinaku, które drobno posiekaj i zmiel blenderem. Wlać ricottę i posypać drobno startym serem. Dobrze wymieszaj. Wszystko to rozgrzewa się trochę, około 2 minut. Nadzienie jest gotowe.
podziel ciasto na 2 części. Rozwałkuj każdą połówkę w prostokątne warstwy. Im cieńszy, tym lepiej. Warstwy powinny być tego samego rozmiaru. Połóż nadzienie na jednej warstwie. 1 łyżeczka. Kulki nadzienia powinny cofać się od krawędzi formacji o 5 cm, a między sobą – o 10 centymetrów, smarować jajka białkiem wokół każdego nadzienia. Przykryj drugą warstwą. Delikatnie naciśnij ciasto rękami wokół powstałych guzków nadzienia, aby uzyskać 1 wspólną warstwę w guzkach. Teraz pokrój kręconym nożem na kwadraty o wielkości 5 cm z guzkiem pośrodku. Oto przygotowanie ravioli.
gotuj je jako pierogi lub pierogi. Posolić wodę, poczekać, aż się zagotuje i wrzucić porcje ravioli. Gotuj nie dłużej niż 5 minut. Wyjmij i pozwól spłynąć.
na patelni ze stopionym masłem usmaż liście szałwii. Ten dressing skropić ravioli i posypać startym parmezanem. Teraz możesz traktować rodzinę przyjemnym smakiem i obfitym daniem. Mam nadzieję, że wszystkim się spodoba.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ricotta - 174   kcal/100g
  • Szałwia świeża - 58   kcal/100g

Podobne przepisy